Srbija dobila prvi vetropark

Srbija je danas dobila prvi vetropark u Kuli koji je izgradila kompanija MK "Fintel Vind".
Srbija je danas dobila prvi vetropark u Kuli koji je izgradila kompanija MK "Fintel Vind".

Reč je o postrojenju koje se sastoji od tri vetrenjače visine 178 metara u čiju izgradnju je uloženo 15 miliona evra.

Izvršni direktor MK "Fintel Vind" Ticijano Đovaneti rekao je da je ovaj događaj od ključnog značaja za sektor energetike u celoj Srbiji. "Nakon čekanja neophodnih dozvola koje je trajalo sedam godina, uspeli smo da završimo ovaj projekat. Mi se nećemo zaustaviti na ovome, nego ćemo nastaviti sa izgradnjom novih vetrenjača već u narednih nekoliko meseci. Od rada vetroparka koristi će imati svi, i država i društvo i mi", rekao je Đovaneti.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i ministar energetike Aleksandar Anić koji je posebno bio oduševljen time što Srbija konačno ima vetropark. "Većina nas koja je imala priliku da se susretne sa vetrenjačama u inostranstvu, bila je ljubomorna zbog toga što ih oni imaju, a mi ne. Danas Srbija dobija svoj prvi vetropark i ja sam uveren da je to samo početak ostvarivanja našeg plana za razvoj zelene energije. Očekujemo da će njen udeo sa sadašnjih 21 odsto skočiti na 27 odsto i to je naš plan", rekao je Antić.

On kaže da će već u martu početi izgradnja vetroparka snage 6,6 megavati pored Vršca, a da će u narednom periodu Srbija dobiti između 70 i 80 novih vetrenjača koje će biti izgrađene najviše u Vojvodini, ali i uz sliv Dunava.

  • donkihot

    13.11.2015 06:44
    vetroelektrana u kuli
    BRAVO,samo nije mi jasno nijedan energetski atlas i pozitivna istrazivanja energetskog potencijala vetra ne tretiraju tu lokaciju kao vetro pozitivnu ,obzirom da je pocela izgradnja molio bi uvazene talijane da objave studiju energetskog potencijala vetra i studiju zastite zivotne sredine ,bojim se da tu nesto nije u redu ,nije mi jasno ako na lokaciji nema vetra od najmanje 5 m/s u god periodu od barem isplativih 1800h koja je svrha investicije ili je to ????????!!!
  • B

    12.11.2015 16:48
    Re: Anonimus - novosadjanka
    Gresis. Pogledaj svoj racun za elektricnu energiju i videces da hidroelektrane cine oko 35%. Medjutim, prema regulativi nekoj, one ne potpadaju u kategoriju obnovljivih izvora o kojima je ovde rec. Obnovljivi izvori, u smislu te regulative (koju nismo mi izmislili), kod nas cine svega 0,66%.
  • živan

    12.11.2015 16:40
    Preskupo za Srbiju
    Podsticaje ulaganja u obnovljive izvore energije je korisna inicijativa, ali je preskupa za nas. Jednostavno, Srbija nije u finansijskoj mogucnosti placati proizvodjaccu struje iz vetrogeneratora 9,2 eurocenti, dok klasiccni proizvodjacc u Srbiji dobija 2,69 evra za istu kolicinu struje.
    Takodje, voleo bih znati zasto su vetrogeneratori kupljeni u Danskoj i dopremljeni vodenim putem, mada je Simensova fabrika u Subotici najvecci evropski proizvodjacc.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.