EPS za 34 miliona angažovao procenitelje imovine

Elektroprivreda Srbije angažovala je Energoprojekt Entel i Ekonomski institut da procene imovinu te kompanije.

Kako je rečeno u tom javnom preduzeću, ugovor za procenu imovine EPS-a zaključen je jula ove godine, a rok za završetak tog posla - koji će koštati 34 miliona dinara, je osam meseci. Nije navedeno za koje potrebe se radi procena vrednosti imovine EPS-a.

Procena imovine EPS-a je jedan od zahteva Evropske unije, koja traži da se kod javnih preduzeća do početka naredne godine definiše vrednost imovine, kao i vlasništvo nad nepokretnostima i zemljištem nad kojima javna preduzeća sada samo imaju pravo korišćenja dok je država vlasnik.

U skladu sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom u toku je restrukturiranje EPS-a. Još nije poznato koliko će radnika biti višak i koji je iznos otpremnine za one koji će napustiti preduzeće.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je EPS najvrednije državno preduzeće i da će verovatno biti prodato manjinski udeo u toj kompaniji.

  • EPS-ovac

    15.08.2016 15:45
    Alhemičari
    Po najprostijoj formuli, pošto imamo oko 8000 MW instalisanih kapaciteta sa pripadajućom ivfrastrukturom za prenos i distribuciju,.realno treba očekivati cifru od 20 milijardi evra. Ako izuzmemo prenos (EMS) bilo bi to oko 15 milijardi. Problem je što se to knjigovodstveno vodi kao četvrtina ove vrednosti pa se tako obračunavala i amortizacija da bi struja bila jeftina. Stoga nije preostajalo za nikakve ozbiljne investicije. Tako smo pojeli sami sebe pa će se sada nužno morati prodavati. Trenutak baš nije pogodan, Evropa je zasićena elektroenergijom. Prodavaćemo u bescenje, ili ako Vučićevi direktori u EPS- u ne smisle nešto genijalno. Tako će otići ono što su generacije stvarale...Jedno je izvesno, struja če postići evropski nivo a standard će pasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.