Urednik "Politike": Nastavićemo saradnju sa Petričićem

Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić kaže da je do prekida saradnje s karikaturistom Dušanom Petričićem došlo nakon više bezuspešnih pokušaja uredništva da obezbedi da Petričić svoje radove dostavlja na vreme.

Rakić je u saopštenju za Insajder podsetio da je Politika do sada objavila više stotina karikatura Dušana Petričića.

"Uredništvo je, u tom periodu, pokušavalo da obezbedi da Petričić radove dostavlja na vreme, u čemu nije uspelo", naveo je Rakić. Dodao je da će "kuća Politika nastaviti skupu saradnju s ovim honorarnim saradnikom".

U nedeljnom izdanju Politike na naslovnoj strani je karikatura Jovana Prokopljevića, objavljena bez informacije ili objašnjenja čitaocima o ovoj promeni.

Petričić: Sugerisano mi da se više posvetim spoljnopolitičkim temama

Petričić je u izjavi za Insajder.net rekao da mu je pre otkaza sugerisano da proredi karikature s premijerom, dok je vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Žarko Rakić odbio je da objasni o čemu se radi, navodi taj portal.

Petričić kaže da se dogodilo ono što je očekivao već izvesno vreme.

"Pre mesec dana me je pozvao novopostavljeni urednik Politike Žarko Rakić i rekao mi je da on naravno nema ništa protiv da i dalje objavljuje moje karikature s premijerom Vučićem, ali da bi bilo dobro da ih malo proredim. U petak me je ponovo pozvao i sopštio mi je da nije zadovoljan, da se ništa nije promenilo i da Politika raskida ugovor”, naveo je Petričić. On je dodao da mu je pre raskida saradnje sugerisano da se više posveti spoljnopolitičkim temama.

U međuvremenu, iz kabineta premijera Aleksandra Vučića za Insajder.net je rečeno da "Politika" treba da nastavi saradnju sa karikaturistom Dušanom Petričićem, i istakli su da u kabinetu nisu bili obavešteni o dešavanjima u tom listu.

Petričić je bio stalni saradnik Politike od 2009, a objavljivao je radove i u nekim od najznačajnijih kanadskih i novina u SAD, poput Njujork tajmsa, Vol strit žurnala i Toronto Stara. Prošle godine osvojio je novinarsku nagradu za etiku i hrabrost Dušan Bogavac. Radovi Dušana Petričića bili su izloženi na izložbi "Necenzurisane laži", koju je organizovao SNS.

  • sdragan

    05.10.2016 09:29
    Realna situacija je grozna...
    Mi svi treba da se zapitamo...zasto se trenutna "kritika vlasti" svela na karikature Somborca,Koraksica i pomenutog Petricica...Gde je elita ovog drustva? Slobodna inteligencija...pisci,glumci,naucnici...Gde su studenti koji su oduvek bili inicijalna kapisla kriticke misli slobodnog drustva??!
    Na zalost...svi smo potonuli u ovom rijalitiju. Kolicina informacija za nas davi i zatrpava...ne stizemo da reagujemo...utonili smo u mulj dnevno-politickih situacija. Jednostavno...previse je svega toga za normalan um!
  • Grgolj

    02.10.2016 20:50
    Sugerisano mu da proredi karikature s premijerom... Nama je s premijerom sve gušće, a oni bi da ga proređuju! (Kako to da ga list ,,Danas'' ne proređuje, a legendarnoj ,,Politici'' se gaće tresu!)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.