Od salmonele u Leskovcu obolelo 106 mališana

U vrtićima leskovačke predškolske ustanove "Vukica Mitrović", gde je 30. oktobra proglašena epidemija salomonele, obolelo je 106 mališana, od kojih su neka samo kliconoše, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje.
Zabeležen je i prvi slučaj te crevne zaraze u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić", kod učenika koji je istovremeno pohađalo i Muzičku škole, te se obe škole dezinfikovane.
 
"Reč je o detetu koje je bilo u kontaktu sa svojim rođakom koji pohađa vrtić 'Lane'. Mališan je kliconoša, nije oboleo od salmonele, a u toj školi smo sproveli sve potrebne mere i izvršena je dezinfekcija škole", kazala je epidemiolog Jadranka Krasić.
 
S druge strane, u predškolskoj ustanovi tvrde da epidemija jenjava i da se deca vraćaju u vrtiće. "Dolaznost nije stopostotna, ali to samo zato što se izlečenje od epidemije utvrđuje nakon analize uzoraka tri uzastopne stolice, što postupak čini dugim", istakla je direktorka "Vukice Mitrović" Jasmina Anđelković Đorđveić.
 
Deca su obolela u pet od ukupno 11 vrtića. Među obolelima je najviše u vrtiću "Lane", gde je, kako su danas rekli epidemiolozi, bakterija ušla preko deteta čija je porodica obolela od salomonele. Epidemija se širilia kontaktnim putem u vrtićima i na rođendanima po igraonicama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija