Od sledeće godine žene rade šest meseci duže

Svi zaposleni koji ispunjavaju uslove za penzionisanje od Nove godine, moraju da krenu da prikupljaju dokumentaciju jer zahtev za penziju filijali Fonda PIO moraju predati do 30. decembra.
Oni najkasnije do tog datuma moraju raskinuti radni odnos jer, ako zahtev podnesu 1. januara 2017, za njih važe pravila penzionisanja koja se primenjuju naredne godine, a donose najmanje pola godine duži rad.
 
Za punu starosnu penziju ženama treba 65 godina i 40 staža, koliko i muškarcima. Do penzije mogu doći muškarci i žene sa 65 godina i najmanje 15 radnog staža. Ali, postoji mogućnost i prevremenog penzionisanja, ali se za svaku nedostajuću godinu života penzija umanjuje za 0,34 odsto. Zakon, koji se primenjuje od 1. januara 2015, uslov za starosnu penziju za žene sukcesivno podiže svake kalendarske godine šest meseci. Na kraju ove godine, da bi otišle u penziju, žene moraju da imaju 61 godinu života i najmanje 15 penzijskog staža, a muškarci 65 života i bar 15 radnog staža.
 
Uslov za prevremenu starosnu penziju za žene u ovoj godini je 55 godina života i 37 staža, a za muškarce 55,8 godina i 40 godina radnog staža. Uslov za prevremenu starosnu penziju podiže se do 2024, kad će žene i muškarci biti izjednačeni jer će i jedni i drugi morati imati 65 godina života i 40 godina radnog staža.
 
Od Nove godine menjaju se uslovi za penzionisanje, ali samo za žene. Tako će one naredne 2017. moći da idu u penziju samo ako imaju 61 godinu i šest meseci života i najmanje 15 godina staža, a za prevremenu starosnu penziju trebaće im 55 godina i osammeseci života i 37 i po godina staža. Za muškarce koji bi naredne godine u penziju i dalje ostaje sadašnji uslov, odnosno 65 godina života i 15 godina radnog staža, a uslov za prevremenu starosnu penziju je 56 godine i četiri meseca starosti i 40 godina osiguranja.
 
Ako zaposleni ima zakonom propisane uslove za penzionisanje, on može, ali i ne mora u penziju. Naime, s poslodavcem se može dogovoriti da ne ide u prevremenu penziju već da čeka "punu", pod uslovom da gazda na to pristane. Ukoliko ne pristane, radniku ne preostaje ništa drugo nego da u zakonskom roku podnese zahtev za penzionisanje.
 
Udovice dobijaju ček s pune 53
 
Promene od Nove godine postoje i kod porodične penzije. Predviđeno je da udovice ostvaruju pravo na porodičnu penziju s 53 godine života, a udovci s 58, s tim što udova u trenutku smrti supružnika ima najmanje 45 godina. Deca imaju pravo na porodičnu penziju najkasnije do 26. godine života, pod uslov da redovno studiraju. Udovice koje su se više puta udavale i svaki put imale pravo na porodičnu penziju, mogu da biraju od kog će muža da naslede porodičnu penziju, ali imaju pravo samo na jednu utvrđenu penziju.
 
U slučaju posebnih kategorija osiguranika, kao što su pripadnici MUP-a, MIP-a, BIA, VBA, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Poreske policije, VS-a, za ostarivanje prava na starosnu penziju u 2017. granica se podiže na 54 godine i osam meseci života i 22 godine i šest meseci staža, kao i 12 i po godina provedenih na radnim mestima na kojima se staž računa s uvećanim trajanjem. Uslovi za starosnu penziju za ostale policijske službenike podižu se na 58 godina starosti, 25 godina staža i 15 godina na radnim mestima gde se staž računa s uvećanim trajanjem.
 
Ostatak pročitajte u Dnevniku.
  • dobrotvorka

    30.11.2016 22:26
    @hm
    "Država" se bahati!
  • Ne pravda

    30.11.2016 19:16
    Privatna preduzetnica
    Draga gospodjo sve ste u pravu.
    Svaka žena- privatna preduzetnica u Srbiji koja je sama za sebe zaradjivala platu, uplaćivala poreze i doprinose državi (čak i za vreme porodiljskog jer je sama sebi poslodavac) zaslužuje svo poštovanje. Ako je uz to i majka-kapa dole.
    Da ima pravde, svakoj ženi privatnoj preduzetnici bi bio priznat beneficirani staž jer je on ZASLUŽEN u svakom smislu.
    Ali Vi to gospodje nećete imati, Vi ćete svake godine dobiti uvećanje svojih poreskih obaveza i doprinosa na zaradu, sve do svoje 65 godine.
    Za razliku od Vas draga moja SVAKA ŠALTERUŠA U MUP koja radi na izdavanju dokumenata, uverenja i slično IMA PRIZNAT BENEFICIRANI STAŽ i redovnu državnu platu sa svim privilegijama i dodacima.


  • hm

    29.11.2016 21:23
    Tekst tera na razmisljanje. Po ovome imam da radim i zaradjujem jos 20 godina, a posle toga to trosim jos 10 ako pozivim prosecan vek. Ako predjem u sivu zonu i prestanem da uplacujem doprinose na celu platu, nego minimalnu, imacu isto zdravstveno osiguranje danas i verovatno i u buducnosti koje imam i sa uplacivanjem dvostruko vise, a penzija ce mi, ako je bude bilo, biti ista - mizerna i minimalna kao i ovima sto nisu ni radili ili su manje zaradjivali. A ogromne sume cu ustedeti sebi za 20 godina, ako me ne uhvate. Mislim, ja cu se za to snaci, ali stvarno se pitam sta drzava radi sa svim tim silnim novcima sto mi sad uzima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.