Ponovo se boduju takmičenja pri upisu u srednje škole

Rezultati sa takmičenja ponovo će biti vrednovani pri upisu u srednje škole, potvrdio je ministar prosvete Mladen Šarčević, napominjući da će sve odluke o predstojećem upisu biti donete vrlo brzo.
Ideja Ministarstva prosvete je da se pri upisu vrednuju rezultati ne samo sa verifikovanih takmičenja koja organizuju stručna društva, već i Centar za talente, čiji je osnivač Vlada Srbije.
 
Odlukom bivšeg ministra Srđana Verbića poeni sa takmičenja se prošle školske godine nisu računali pri upisu, a važili su jedino prilikom konkurisanja za specijalizovane srednje škole. Obrazloženje je bilo da ti poeni ne menjaju ništa u poretku, jer ih osvajaju najbolji đaci, koji su najuspešniji i na maloj maturi, a bivši ministar je primedbu imao i na to što se učenici trude da učestvuju na što više takmičenja ne bi li zaradili ekstra bodove. Prema njegovom mišljenju, to nije bilo fer prema disciplinama za koja se takmičenja ne organizuju.
 
- Bili smo vrlo nezadovoljni odlukom prethodnog ministra i podržavam Šarčevićevu nameru da to promeni, jer je to nagrada i učenicima i njihovim nastavnicima. Oni treba da imaju satisfakciju da su njihov rad i uspeh vrednovani i prepoznati - kaže za Danas Aleksandar Lipkovski, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i nekadašnji predsednik Društva matematičara Srbije.
 
I Nikola Srzentić, direktor Regionalnog centra za talente Beograd 2, smatra da učenici koji postižu vrhunske rezultate u domaćim i međunarodnim okvirima treba da imaju od toga korist, kao i da ovu decu treba motivisati da nastave da uče i da se usavršavaju.
 
Pre Verbićeve odluke, na koji je veliki deo javnosti negativno reagovao, učenici su po osnovu nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima održanim u osmom razredu mogli da osvoje do 20 dodatnih poena. Ipak, nekima je bilo sporno što se nisu računala i takmičenja iz nižih razreda, ali i to što je učeniku, ako je osvojio više pojedinačnih mesta, vrednovan samo najbolji rezultat iz nekog predmeta.
 
Iz Ministarstva prosvete zasad nema najava da će se menjati ostali uslovi upisa u srednje škole. Nacionalni prosvetni savet razmatraće na narednoj sednici izveštaj Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja o poslednjoj maloj maturi, što će biti prilika da se čuju mišljenja predstavnika stručnih društava nastavnika biologije, hemije, istorije, geografije i fizike, koji smatraju da kombinovani test treba da nosi više poena na maloj maturi. 
 
Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski sumnja da bi takva promena mogla da važi za sadašnju generaciju osmaka, s obzirom da je školska godina uveliko odmakla, ali napominje da Savet samo daje mišljenje, a da je odluka na ministru prosvete. Stručnjaci Zavoda u izveštaju predlažu da se broj zadataka u kombinovanom testu poveća sa sadašnjih 20 na 40, čime bi se obezbedio ravnopravniji položaj učenika koji se ističu u prirodnim i društvenim naukama.
  • Snežana

    04.12.2016 18:24
    BeliPatuljak
    Tih 98% će morati da se pomiri sa tim da su PROSEČNI ,bez obzira na poklonjene ocene i štancovanu Vukovu diplomu.
  • BeliPatuljak

    04.12.2016 16:29
    satistička ili logička greška
    Naravno da je loše stanje u deruštvu.
    Obrazovanje u Srbiji se bavi ekstremuma, onima koji su najbolji i onima koji su sa druge strane najgori.
    Šta čemo učiniti sa onih 98% učenika koji neće upravljati ovom državom kao ona ostala dva posto potencijalnih genijalaca i kriminalaca?
  • Mama

    04.12.2016 11:46
    PROSTO REŠENJE
    Licemerno je da osvajač 1-3 mesta na školskom REPUBLIČKOM TAKMIČENJU dobija 20 dodatnih bodova, a vukovac iz Donjeg Stepojevca 70 bodova za upis željene srednje škole.
    Ukoliko Vam je do talenata donesite propis da osvajač 1-3 mesta na Republičkom takmičenju iz bilo kog školskog predmeta UPISUJE ŽELJENU ŠKOLU I ŽELJENI SMER AUTOMATSKI ispred svih ostalih, bez polaganja ikakvog prijemnog i bodovanja proseka iz osnovne škole!
    Nije lako biti medju prvih troje u Srbiji u bilo čemu!
    Nagradite tu decu adekvatno i omogućite im da samo na osnovu tog svog vanserijskog rezultata uzpiše srednju školu po sopsTvenom izboru i bezuslovno.
    Ako vam je do talenata, a ne do muljanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija