Problematične đake slaće u popravni dom, novčane kazne za roditelje

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nedisciplinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.
Kako je najavio, to će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.
 
Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se školskim siledžijama mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu. Ministar prosvete kaže da se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.
 
– Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece. Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanju ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom - navodi ministar.
 
Da je popravni dom rešenje za bahate i nedisciplinovane učenike, slaže se i Milorad Antić iz Foruma srednjih i stručnih škola.
 
- Nastavnici nisu zaštićeni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravi dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama – kaže Antić.
 
Ošamario profesorku zbog opklade
 
Šesnaestogodišnjak koji je prošle srede u Tehničkoj školi u Mladenovcu tokom časa ošamario profesorku uradio je to navodno zbog opklade. 
 
On se tokom prepiske na društvenoj mreži Fejsbuk pohvalio svojim prijateljima da je na taj način "lako zaradio 30 evra". Njegovi drugovi u komentarima na Fejsbuku mahom pozdravljaju njegov potez.
 
Profesorka je zbog pretrpljenog stresa otvorila bolovanje. U znak solidarnosti sa koleginicom, profesori Tehničke škole u Mladenovcu juče nisu držali nastavu.
  • Sasa M.

    16.12.2016 21:11
    Deci ste dali sva prava, a roditeljima srušili autoritet i vezali ruke i sad i treba da Vas biju. Nevolja je što Vas "mozgove" to ne dotiče jer sedite u udobnim foteljama i solite pamet kako neko treba da radi, a da pritom niste održali ni jedan čas u životu sa decom.
  • Luana

    16.12.2016 19:11
    Prava i obaveze
    Svi pričaju o pravima deteta a jako retko se spominju obaveze. Koje podjednako moraju da se poštuju. Niko ne voli da neko vice ili nedaj Boze na neki način fizički kazni dete(povuče za uvo. Cusne..) ali dok su učitelji profesori nastavnici imali pravo da pruticem udare po dlanu deca su ih postovala i bila mnogo bolja. Na zalost danas roditelji rade po ceo dan i deca su zapostavljena nema ko da ih vaspita. Dodjes sa posla ceo dan nisi video decu i jos ako na to cujemo da ga je neko grdio kaznio il sta vec nas to zaboli i cinimo medvedju uslugu detetu stiteci ga. Al iskreno se nadam da ce zakon biti usvojen. PA MAKAR I MOJE DETE BILO KAZNJENO AKO JE TO ZASLUZILO
  • Aleksandra

    15.12.2016 16:39
    Mislim da sva deca treba da budu ravnopravna, bez obzira na na to da li su roditelji situirani ili ne. Slazem se da su deca prezasticena, i da neki roditelji prosto ne zele da uvide problem svog deteta i samim tim ga i podrzavaju u svojoj bahatosti. Vaspitanje potice iz kuce tako da trebamo svi teziti da nam deca budu vaspitana i postanu pre svega dobri ljudi. Vaspitanje najvise potice iz porodice. Pozdrav!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija