Stižu skeneri i magneti, a odlaze radiolozi

Dočekati red za pregled na skeneru ili magnetnoj rezonanci u Srbiji konačno nije više "nemoguće misija", barem u najvećim kliničkim centrima.
Hitni pacijenti se na ova snimanja upućuju odmah, primljeni na bolničko lečenje budu snimljeni u roku od 48 sati, a svi kojima je skener neophodan, pregled se zakazuje u roku od 30 dana. Ovo za "Politiku" tvrdi prof. dr Dragan Mašulović, direktor Centra za radioterapiju i magnetnu rezonancu Kliničkog centra Srbije u Beogradu i donedavno koordinator za oblast radiologije pri Ministarstvu zdravlja. On dodaje da više ne postoji lista čekanja, već samo lista zakazivanja pregleda.
 
Međutim, u Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da u Srbiji "na stanju" ukupno ima 72 skenera i 30 magnetnih rezonanci. Mnogi od ovih aparata su van upotrebe zbog čestih kvarova, a neki su pravi muzejski primerci. U resornom ministarstvu zato najavljuju da je za valjevsku bolnicu novi skener već nabavljen, plaćen i samo što nije počeo da radi. Za sada je pod najvećim pritiskom KCS, a dr Mašulović kaže da se uz veliko zalaganje zaposlenih u Urgentnom centru u toku dežurstva na skeneru snimi prosečno 150 pacijenata. On objašnjava da su kapaciteti na granici izdržljivosti, a razmišlja se i o vikend-radnim danima.
 
Veliki problem je i masovan odliv radiologa iz državnog zdravstva u privatne klinike i dijagnostičke centre, a i bez toga ih je nedostajalo. Za dve godine je iz ove službe u privatne klinike otišlo šestoro iskusnih i vrlo stručnih radiologa, među kojima je i nekoliko profesora Medicinskog fakulteta. Razlozi za migraciju su veće plate i manje dežurstava nego u državnom sektoru. 
 
Opširnije o situaciji u Beogradu čitajte u Politici.
 
Kada je reč o migraciji lekara u Vojvodini, kako je 021 nedavno pisao, najmanje 152 lekara otišlo je u toku prošle godine put Nemačke i drugih zemalja u potrazi za poslom.
 
Godišnje medicinu u Novom Sadu upiše oko 250 domaćih i stranih studenata, dobar deo svake godine izađe sa diplomom sa fakulteta, te je proizvodnja kadra zadovoljavajuća, ali ne i njihovo zapošljavanje. Naime, posao ili barem šansa za zaposlenje rezervisano je uglavnom za one bliske postojećem kadru u medicini (deca lekara, rodbina, prijatelji), te ne čudi da se na fakultetima, u klinikama i zdravstvenim centrima najčešće čuju određena jedno te ista prezimena. Ostatak mladih završi na birou i zbog aktuelne Vladine zabrane zapošljavanja, koja je dovela do deficita u ustanovama koje rade na spasavanju ljudskih života.
 
Više o tome ko će nas za nekoliko godina lečiti čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Profesor

    07.02.2017 12:04
    Otvaraju se mesta na radiologiji(izmedju ostalog) ali vucic zove i naredjuje ko ce se zaposliti. Mladi koji nisu u stranci vide sta se desava i beze iz drzave,boli ih nepravda. Nemojte da mesate babe i zabe.
  • promaseni svedok

    07.02.2017 11:05
    Svedok, promasio si "target" (voleli ste da se ku*cite i nosite te majice, i te kako, a znali ste koje su posledice). Za kancer zahvalimo pre svega Slobi Milosevicu i njegovim rektalnim muvama (koje su i danas na vlasti). Kao u vicu - ne ku*cis se ako ne znas da letis ili da vam prevedem - ne kacis se sa najacom svetskom silom.
  • pera

    07.02.2017 10:17
    slacemo snimke njima u nemacku da nam ocitajau za evre.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija