Izvršitelji oduzimaju ženi stan zbog duga Železnica prema radnicima

Izvršitelji pokušavaju da oduzmu stan Nadeždi Spasojević iz Beograda, koristeći to što njeno pravo vlasništva nije upisano u bazu Katastra nepokretnosti, kako bi naplatili dug "Železnica Srbije" prema njihovim poveriocima.

Kako piše Danas, sporni stan njen otac dobio je na korišćenje od Železnica kao njihov radnik još 1962. godine, a posle njegove smrti, 1993. godine, Nadeždina majka uredno ga je otkupila, za šta ima Ugovor i potvrdu o isplati. Nadežda je posle smrti majke nasledila ovaj stan, u kome živi od ranog detinjstva, ali svoje pravo vlasništva nije upisala u zemljišne knjige jer, kako objašnjava, "nije bilo moguće izvršiti upis jer cela zgrada nije bila uknjižena".

Pri kasnijem prepisu vlasništva iz zemljišnih knjiga u novoformiranu bazu - Katastar nepokretnosti, zgrada u kojoj se stan nalazi je upisana, a kao vlasnik svih posebnih delova, odnosno stanova pojavljuju se Železnice. Ni to ne bi bio dovoljan osnov da izvršitelji zaplene stan kako bi naplatili dug Železnica, jer se kao svojstvo vlasništva Železnica na 23 stana u predmetnoj zgradi navodi "državno vlasništvo", a na državnom vlasništvu ne može se sprovoditi postupak izvršenja. Ipak, jedino Nadeždin stan upisan je kao privatno vlasništvo Železnica, za šta Nadežda kaže da je "jasna greška nastala pogrešnim klikom prilikom prenosa iz zemljišnih knjiga gde lepo piše da Železnice imaju samo pravo korišćenja".

Nadležnoj službi Katastra nepokretnosti Savski venac upućen je mejl sa pitanjima da razjasne da li je moguće da je došlo do ovakve greške, ali odgovor već nekoliko dana ne stiže redakciji Danasa.

Tu "grešku" je izvršiteljka Ivana Bukarica Biuković iskoristila kao osnov da u Katastru stavi zabeležbu na ovaj stan, čime on postaje predmet izvršenja, odnosno priprema se za prodaju, kako bi se dug namirio. Ona nije uzela u obzir pismeni podnesak kojim joj je advokat Nadežde Spasojević stavio do znanja da polaže pravo vanknjižnog vlasništva na taj stan, a kako tvrdi Nadežda, kasnije je izvršiteljka u rešenju navela da "niko ne može snositi štetne posledice zbog pouzdanja u podatke o nepokretnosti upisane u Katastar". Ona iz toga zaključuje da tako ni ona, kao treće lice, ne sme da snosi posledice eventualne greške u katastru. A u ovom slučaju ta posledica je gubitak krova nad glavom.

Nadeždin advokat podneo je prigovor trećeg lica na Zaključak izvršitelja, koji je kasnije i odbijen. U rešenju kojim se prigovor odbija navedeno je da Nadežda nema pravo žalbe, već da može samo da pokrene parnični postupak. Međutim, Zakon o izvršenju i obezbeđenju propisuje da treće lice može da podnese novi prigovor protiv odbijenog prigovora, a parnični postupak može da se pokrene tek kada rešenje o dobijanju postane pravosnažno.

Nadežda Spasojević se pita da li je moguće da ona kao fizičko lice, koja je nasledila uredno otkupljen stan, sada mora da ga ustupi za prodaju kako bi bio izmiren dug Železnica prema njihovim radnicima?

Da ovaj slučaj kada izvršitelji dolaze zbog tuđeg duga nije jedini, čitajte u sledeće dve priče OVDE i OVDE.

  • /

    25.02.2017 20:02
    /
    ispravite se.
    ovo nije banana nego votka drzava

    da je banana znalo bi se cije je sta a ne ovako kao potemkinova sela
  • Мунгос

    25.02.2017 18:04
    @Izbori - mislite!,
    Шта причаш, па из те Немачке Европе нам је дошао овај Закон, ови Нотари, ови Извршиоци. Као кец на десетку. Опстаће овде и на површину ће испливати само најпокваренији, после ће и они као мишеви да једу сами себе.
    После 50 година као фол биће поправљане грешке ове национализације. Опет законски.
  • ssd

    25.02.2017 17:31
    @Izbori - mislite!
    Ne mislim vec znam da tako ide - kupis stan (platis cenu, solemnizujes ugovor itd) i odes u katastar da ti uknjize...sto se toga tice, barem u novosadskom katastru, su prilicno azurni i na uknjizbu se ceka najvise 20ak dana-govorim iz prakse...
    Cinjenica jeste da u katastru zna da "zapne" ali treba biti uporan i sve se moze resiti...to sto ona 24 godine nije nasla za shodno da uknjizi svoju majku pa i sebe kao vlasnika nije krivica izvrsitelja koji je u potpunosti postupao po zakonu
    Pravnici ce razumeti o cemu govorim ostali ce lupati minuse iako, licno, smatram da ovo jeste nepravicna situacija - ali i potpuno zakonita

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.