Agencije za 10.000 dinara skupljaju dokumentaciju za penziju

Od napuštanja radnog mesta radi odlaska u penziju i prvog, privremenog rešenja prođe minimum dva (po zakonu), a često i po četiri-pet meseci, dok su živci potrošeni na raznim šalterima za buduće penzionere nemerljivi.

Pošto je birokratski aparat za prosečnog građanina komplikovan, mnogi pravnici ili oni koji su radili u sistemu PIO fonda poslednjih godina otvaraju specijalizovane agencije i preduzeća koja umesto onih koji idu u penziju prikupljaju svu neophodnu dokumentaciju, uz određenu novčanu nadoknadu.

U zavisnosti od vrste penzije za koju se zahtev podnosi, odnosno da li je starosna, invalidska ili porodična, različita je dokumentacija potrebna za ostvarivanje ovog prava. Bez obzira na vrstu, Fond je dužan da po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonom, vrši uvid, pribavlja i obrađuje podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje o penzionisanju.

Budući penzioner je u obavezi da dostavi podatke o kojima se ne vodi službena evidencija, a koji utiču na njegovo penzionisanje. Tu spadaju medicinska dokumentacija, dokazi o stažu ostvarenom u inostranstvu, dokazi o školovanju, vojnoj obavezi i slično.

Koliko je ovakvih firmi u Srbiji, zvanični podatak ne postoji, a u PIO fondu naglašavaju da im nije jasno na koje agencije se misli. U svakom slučaju, samo stranka, zakonski zastupnik ili njen punomoćnik mogu da podnesu zahtev i učestvuju u postupku za ostvarivanje prava na penziju.

"Zakon o PIO propisuje da se postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i za utvrđivanje penzijskog staža pokreće na zahtev osiguranika, odnosno na zahtev člana porodice za ostvarivanje prava na porodičnu penziju. U skladu sa članom 49 Zakona o opštem upravnom postupku, stranka ili njen zakonski zastupnik mogu da ovlaste punomoćnika da ih zastupa, što znači da može da podnese zahtev za ostvarivanje prava na penziju. Punomoćje se daje u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik", kaže za "Novosti" direktorka sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu Jelica Timotijević.

Sagovornica "Novosti" naglašava da potvrde i uverenja o podacima unetim u matičnu evidenciju osiguranika ili evidenciju korisnika PIO fonda, pored osoba na koje se odnose, može dobiti i punomoćnik, čije punomoćje mora biti overeno.

U preduzećima, društvima ili agencijama koje se bave ovim poslom rade pravnici upućeni u sistem penzijsko-invalidskog osiguranja.

"Stranka sve može sama da uradi, ali to nekada zahteva mnogo vremena i živaca, a mi često iskoristimo i svoje lične veze da malo "poguramo" rešenje. Naš posao je da tražimo staž po arhivama, predamo zahtev, pratimo kretanje predmeta i slično. Neko nam se javi iz komfora, a neko jer mu je isuviše komplikovano da, recimo, prikuplja podatke o stažu ostvarenom u inostranstvu", kažu u jednoj agenciji.

Cena usluge u agencijama se određuje po pregledu dokumentacije i zavisi od toga koliko je složen predmet. Većina uglavnom radi po principu da im se najpre dostave osnovni podaci kako bi stekli uvid u vrstu prava koju neko želi da ostvari. Celokupan postupak košta oko 10.000 dinara, s tim što se na početku daje akontacija, a na kraju se isplati kompletan dug. Samo predavanje zahteva za penzionisanje košta 2.000 dinara.

  • Rajko

    04.11.2020 10:09
    Agencija za penzionisanje
    Obratio sam se agenciji za penzionisanje pre mesec dana .Da bi mi zakazali kontakt morao sam da uplatim 35€ . Na prvom razgovoru su ni rekli da ima puno problema i da treba da im dam punomocje i uplatim 150€.
    Naravno nisam uplatio
    I od tada im se gubi svaki trag
    Sramota.
  • lj

    19.03.2017 23:38
    :-(
    Sramota za državu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija