Pozivi na vojne vežbe ne zaobilaze ni žene

Sistem odbrane sada ima više novca, pa je ove godine moguće organizovati vojnu obuku u većem obimu.

Vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem biće pozivani u junu i julu na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima. Ova rečenica, koju je Ministarstvo odbrane navelo na kraju saopštenja o obuci vezista iz rezervnog sastava u Gornjem Milanovcu, najavila je nastavak učestalog pozivanja na obuku nekadašnjih vojnika, a danas rezervista.

Vojni poziv u poštanskom sandučetu kao da i dalje izaziva loše asocijacije u kolektivnoj svesti, iako je od poslednjeg rata prošlo 18 godina. A tih devedesetih godina prošlog veka poziv na vojnu vežbu zaista je mogao značiti i odlazak u rat. Aktuelno pozivanje rezervista postalo je tema medija i rasprava na društvenim mrežama, možda i zato što se trenutno obuka bivših vojnika u značajnoj meri sprovodi u Beogradu, gde zbivanja uvek lakše privuku pažnju javnosti.

"Pozivi na vojne vežbe nemaju nikakve veze sa bezbednosnim prilikama u regionu, niti sa migrantskom krizom. Reč je o planskoj aktivnosti, jedina razlika je što sistem odbrane sada ima više novca izdvojenog za ovu namenu pa je posle dužeg pa je posle dužeg niza godina moguće organizovati vojne vežbe u nešto u većem obimu", ističe za "Politiku" kapetan fregate Jovan Krivokapić.

Novina je što se danas "u rezervu" pozivaju i žene, one koje su kao i svi rezervisti koji se pozivaju na vežbe prethodno odslužile vojni rok sa oružjem.

Važno je znati da se pozivi na vojnu vežbu moraju dostaviti najmanje 30 dana pre vežbe, a izostanak sa vežbe mora se opravdati najkasnije osam dana pre vežbe i to lično sa predstavnikom vojnoteritorijalnog organa, nekadašnjeg vojnog odseka.

Razlozi na osnovu kojih se može opravdati nedolazak su zdrastveni, egzistencija porodice, briga o nemoćnom licu. Za neopravdan izostanak sa vojne vežbe zaprećena je kazna 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Zanimljivo je i da se generacije muškaraca koje je zahvatilo ukidanje obaveze služenja vojnog roka, uvode u spiskove rezervnog sastava, sa napunjenih 30 godina, te i oni mogu biti pozivani na vežbe, pre svega civilne zaštite u koju su svrstani i oni koji su "civilno" služili vojni rok.

  • Daaa...

    07.06.2017 07:42
    Sjedinjena vežba
    A, biće tu svega....
    - Gde si zatrudnela?!!!
    - Pa, na vojnoj vežbi...
  • _bot

    07.06.2017 00:45
    mkay
    Organizuju vezbe zato sto sada imaju vise novca, a ne zbog bezbednosnih prilika? Ah ok onda... Aj javite kad i zdravstvo dobije vise novca, treba neka snimanja da poobavljam.
  • Иван Грозни

    06.06.2017 17:05
    Па зар се на све стране не пропагира тзв. родна равноправност? Чак и у језику. Ако имамо војнике, зашто да немамо и војникиње. Ако се заиста боре за равноправност, жене треба да се боре и за учешће у војним вежбама.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija