Lončar: Cilj izjednačavanje privatnih i državnih apoteka

Krajnji cilj je da se izjednače privatne i državne apoteke, da budu apsolutno konkuretne pod istim uslovima, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar govoreći o dugovima apoteka.
- Mislim da smo vrlo blizu rešenju da apoteke idu u jednu vrstu profesionalnog menadžmenta i rade po novim pravilima - rekao je Lončar podsećajući da apoteke pripadaju lokalnim samoupravama već dugi niz godina. Na pitanje da li će se menjati pravilnik o listama proizvoda koji će se prodavati u apotekama, Lončar je istakao da moramo da se odlučimo šta stvarno želimo jer ima mnogo zahteva.
 
Podsećajući da se po tom pitanju oglasio i Ustavni sud on je naveo da se na to ne mogu oglušiti. Kako je rekao, tu su i zahtevi Privredne komore i udruženja potrošača.
 
Navodeći da se, gde god je bio u Evropi i svetu, u apotekama, prodaje čak i više od onoga što je stavljeno kod nas na listu, ministar je ocenio da to može da napravi bolji profit apoteci.
 
- Smatram da je velika većina apsolutno zadovoljna, a da li se neko našao razočaran što je hteo da predstavi sebe da će to uraditi pa da ima neku korist od toga ne mogu da ulazim jer gledam opšti interes - zaključio je Lončar.
  • dr Petrovic

    10.06.2017 06:24
    trziste je trziste
    a zdravlje jezdravlje.

    Privatne apoteke nikada, ini veoma retko, prave magistralne lekove, a oni su srce farmacije.
    Gotovi proizvodi i profit, jesu cilj farmaceutske industrije.
    Zdravlje je cilj pojedinaca, porodica i nacije.

    NOVAC stoji izmedju ta dva, ponekad upravo zbog njega, " tabora"

    Kako to pomiriti?

    Odgovor: limitiranjem i oporezivanjem.

    Da bi se to uspostavilo pametno, zdravljem drzave moraju da vladaju strucnjaci, ne partije.

    Partije bi zato morale da se " zabave" gajenjem STRUCNJAKA , a ne poslusnika i glupandera.
  • Marko

    09.06.2017 15:59
    Kontrola
    Pre svega nije tacno da su apoteke izjednacene po uslovima poslovanja. Drzavne apoteke moraju robu nabavljati preko tendera a privatne ``lanci apoteka`` ne moraju,.
    Druga veoma bitna stvar je da u evropskim zemljama je ogranicen broj apoteka koje mozes da imas u privatnom vlasnistvu. Npr. u Nemackoj je ograniceno na 4 apoteke. Stvaranje lanaca privatnih apoteka stvara uslove za korupciju kod organa koji kontrolisu kvalitet lekova (ALIMS)
    Niko iz drzavnih apoteka nema potrebe za podmicivanjem jer ``ni u dzep, ni iz dzepa``
    Drzavi bi trebao biti stateski interes zdravlje gradjana, zar ne ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.