Novčane nagrade nedovoljna motivacija za otkrivanje zločina

Raspisivanje novčanih nagrada građanima za pružanje informacija policiji koje bi dovele do rasvetljavanja zločina u Srbiji je neuobičajeno i dešava se u slučajevima nerešenih teških krivičnih dela koja su posebno uznemirila javnost.
Kako list Politika podseća, MUP Srbije i kompanija NIS nedavno su ponudili dva miliona dinara onome ko da tačnu informaciju u vezi sa ubistvom Kristine Kaplanović (19), radnice NIS-a koja je smrtno ranjena na benzinskoj stanici "Veliki Mokri Lug".
 
Svojevremeno, u medijima se spekulisalo da će policija ponuditi i novčanu nagradu u vezi sa ubistvom pevačice Jelene Marjanović u Borči koje više od godinu dana ne uspevaju da reše. Koliko je ovaj metod u Srbiji uspešan i da li je neka ovakva nagrada isplaćena?
 
Detektiv i bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže za Politiku da u našoj praksi ponuda novčane nagrade nije dala razultata.
 
"To je poslednja mera koju policija primenjuje da bi pokušala nekoga da izmami, ali i znak da nema dobrih dokaza. U našim uslovima to može da deluje i destruktivno. Novčane nagrade više su manifestacija neke volje i želje da se otkrije nešto. Dovodi se u opasnost i onaj ko otkrije informaciju kao i čitav posao. Mislim da oni koji bi dali informaciju nemaju poverenje u one koji raspisuju nagradu. Policija mora da kaže koje još koristi i kakvu zaštitu nudi onome ko bi nešto otkrio?", smatra Spasić.
 
U MUP-u navode da je pomoć građana dragocena u rešavanju krivičnih dela. Govoreći na ovu temu na RTS-u, Uglješa Stešević iz Uprave kriminalističke policije rekao je da se dešavalo da dobiju informacije, kako iz prijateljskog, tako i rodbinskog okruženja izvršioca. Novac, kao motiv, nekim građanima ume dodatno da "otvori oči i odreši jezik".
 
"U praksi kod policije imate sledeću sliku - ako traži pomoć građana, ili čak i ako ne traži, onda postoji more poziva - ja sam to video, ja to znam ili luo sam, načuo. Većina tih poziva su, nažalost, nekvalitetni, lažni ili potpuno nepouzdani, ali policija to jako dobro zna", ukazao je kriminolog Dobrivoje Radovanović.
 
U Nemačkoj je, na primer, raspisivanje nagrada češća praksa nego kod nas. Tamo se jednom nedeljno emituje i emisija na nekim televizijama u kojoj objavljuju imena kriminalaca koje traže po raznim delima. Te nagrade su do 5.000 evra i vrlo su efektne. Ali se mora naglasiti da su to osumnjičeni a lakša krivična dela i krađe. Takođe, raspisivanje nagrada svakodnevica je u Americi, gde često daju dobre rezultate. 
 
Hronika raspisivanja novčanih nagrada za informacije govori da su one u Srbiji, kao i u Crnoj Gori, ostale neisplaćene. Takav je slučaj sa nekadašnjim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem, koji je 2001. godine ponudio nagradu od 300.000 tadašnjih nemačkih maraka svakom ko pruži dokaze o počiniocima ili naručiocima za 22 nerešena ubistva, među kojima su bile likvidacije Slavka Ćuruvije, Radovana Stojičića Badže i Momira Gavrilovića Gavre. Da bi došla do informacija koje su tada uticale na budućnost države, Srbija je pre 10 godina nudila po milion evra za pomoć u pronalaženju Ratka Mladića i Radovana Karadžića. 
 
Više u današnjoj Politici.
  • Deks

    16.06.2017 12:07
    Kod odkrivanja počinilaca zločina građanstvo može pružiti policiji informacije sa dva aspekta: 1. u slučaju da građanin očigledno zna ili naslućuje ko je počinilac odnosno jasno mu je da ima relevantnu informaciju za policiju ali ne želi da ih saopšti iz nekih razloga i 2. građanin nešto zna i može da pruži policiji valjanu informaciju u otkrivanju počinioca ali nije svestan toga i ne može da poveže to da informacije koje zna mogu pomoći policiji, te ih ni ne saopštava. U prvom slučaju od značaja bi bilo raspisivanje novčane nagrade, međutim daleko su češći ovi potonji slučajevi. Verujem da bi većina građana odmah prijavila policiji relevantnu informaciju i bez novčane nagrade ali kako ako nisu svesni da mogu pomoći? Zato policija u saradnji sa medijima treba da slučaj održava "vrućim" tj da se neprestano o tome govori u javnosti i apeluje na građane da i najsporedniju informaciju ili sumnju prijave policiji. Od hiljadu dojava može biti samo jedna vredna informacija i zato je veoma bitno da policija svaku dojavu najdetaljnije proveri.
  • Gligorije

    16.06.2017 08:05
    Eh
    Da ih policija privede, tužilaštvo protiv njih podigne optužnicu, a sud drakonski kazni, to bi im bila najbolja stimulacija za neprijavljivanje izvršioca krivičnog dela.
    Nikada im više ne bi palo na pamet da prikrivaju počinioce krivičnih dela.
    Ovak baš ih briga, niko nizašta ne odgovara.
  • Wolf 359

    15.06.2017 23:49
    Niko vise ne veruje u pravnu drzavu...Ali za 1 kg. brasna i ulja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija