Izmene Zakona o zemljištu u Skupštini po hitnoj proceduri

Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi trebalo da strancima ograniče kupovinu srpskih oranica, biće usvojene do 1. septembra po hitnoj proceduri, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.
Nacrt zakona, koji bi trebalo onemogući potpunu liberalizaciju trgovine zemljištem dogovorenu Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, prošao je Vladu Srbije, a ovih dana očekuje se zakazivanje skupštinske sednice, rekli su agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Javne rasprave o zakonu nije bilo, ali u Ministarstvu poljoprivrede ističu da već godinu dana sarađuju sa različitim poljoprivrednim organizacijama, koje su, kako navode, zadovoljne predloženim izmenama.
 
Svi detalji novog zakona još nisu poznati, ali kako je ranije potvrđeno, glavne izmene su što će strancima biti omogućeno da kupe do dva hektara poljoprivrednog zemljišta i to pod uslovom da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, kao i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.
 
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ranije je najavljivao kako će ove izmene biti usvojene, ali nije bilo naznaka da će to biti učinjeno po hitnom postupku. 
 
"Nećemo izmišljati toplu vodu, ograničićemo liberalizaciju tako da onemogućimo strancima da u određenom vremenskom periodu mogu lako da dođu do zemlje, za fizička lica ćemo to vezati za prebivalište, a za strana pravna lica za registar", rekao je on nedavno za RTS.
 
Agroekonomisti su ranije ocenjivali da Srbija odloži i ograniči prodaju svoje zemlje strancima. Kako je za agenciju Beta rekao agroekonomista i poslanik u Skupštini Srbije Miladin Ševarlić, "EU neće propustiti priliku da zahteva maksimalne pogodnosti za strance koji žele da kupe poljoprivredno zemljište u Srbiji".
 
On je ocenio da je 2015. godine trebalo doneti novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi sprečio strance da kupuju obradivo zemljište u Srbije, ali "tadašnja vlast nije želela da se konfrontira sa Briselom". 
 
"Ako je tačno da će firma morati da bude registrovana pet godine pre nego što počne da kupuje zemljište, zašto su do sada dozvoljavali da 'ćerke' firmi iz inostranstva koje su registrovane u Srbiji za 500 evra kupuju oranice", zapitao je Ševarlić. 
 
Zakon bi trebalo da stupi na snagu pre 1. septembra, kada po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počinje primena odredbi koje izjednačavaju prava građana Srbije i Evropske unije pri kupovini srpskog poljoprivrednog zemljišta.
 
Srbija je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. postala jedina zemlja koja je u postupku pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica, dok su se druge zemlje poput Poljske, Hrvatske, Mađarske u pregovorima izborile za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u Uniju.
  • cure

    14.08.2017 19:11
    scenario isti kao na kosovu
    pokradu i uniste a onda boze moj srbe niko ne voli.....
  • Deks

    14.08.2017 18:27
    Ako želimo da budemo deo Evropske Unije onda građane te unije treba da gledamo prijateljski a ne da im podmećemo kako imaju "zlu nameru" poput izjave da "EU neće propustiti priliku da zahteva maksimalne pogodnosti za strance koji žele da kupe poljoprivredno zemljište u Srbiji". To je izjava poput anti-EU pamfleta i nikako je ne mogu razumeti a u stilu je "jadni mi svu zemlju će nam pokupovati ti zli Evropljani"!?! Dosta već više sa patriotskim igrarijama u vezi vlasništva nad zemljom! Treba regulisati kupoprodaju zemlje u smislu da samo onaj ko želi da obrađuje zemlju može da je kupi i to nezavisno da li je naš ili EU državljanin. Svakako sprečiti da se zemlja kupuje za preprodaju i možda ograničiti da jedna osoba može biti vlasnik do 100 hektara zemlje uključujući domaće poljoprivrednike. Tražiti za sebe u EU isto ono na šta imaju prava svi drugi u EU što znači da ako u EU svi građani imaju jednaka prava u svim njenim članicama uključujući kupovinu zemlje onda to isto mora važiti i u Srbiji kada postane članica jer u suprotnom ne može postati članica a da ne govorimo da srpski poljoprivrednici u tom slučaju ne mogu da računaju na novac iz EU fondova. I možda najvažnije je jačanje "evropskog patriotizma"! Ulaskom u EU pojam patriotizma se od pojma "srpskog patriote" mora transformisati u "evropskog patriotu" što između ostalog znači i ne doživljavanje evropskih građana kao "stranaca" i "neprijatelja" već kao prijatelja i sugrađana sa kojima gradimo zajedničku budućnost.
  • Nvv

    14.08.2017 18:18
    Spavas li mirno Tadicu Borise?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija