Šarčević: Uskoro novi konkurs za nauku

Ministarstvo prosvete uskoro će izaći sa novim konkursom za nauku, a uskoro će se znati i sudbina formiranja Nacionalne fondacije za nauku, poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević.
On je poručio da će Nacionalna fondacija za nauku biti nešto potpuno novo u našem prosvetnom sistemu, kao telo koje bi donelo mnogo koristi.
 
Naveo je da je bilo problema u definisanju okvira za novi konkurs u oblasti nauke jer, kako je poznato, Srbija nije imala dovoljno dobar registar istraživača.
 
"Trebalo nam je malo duže da organizujemo konkurs, ali je za to bilo mnogo razloga. Registar je bio slab i sada je unapređen. Završili smo i izbor predsednika Saveta za nauku, matične odbore i niz drugih stvari, a dali smo i mnogo boljih rešenja kroz novi pravilnik. Zakonski problemi su bili u tome što nama jedan pravilnik u oblasti nauke nije dovoljno dobar pravni osnov za raspisivanje konkursa, ali ćemo iza ove sedmice videti da li ćemo uspeti da formiramo fondaciju za nauku. Tada ćemo i znati kako ćemo organizovati projektno finansiranje naučnika, a kako institucionalno - sve da bi nam mladi naučnici bili saradnici, a ne neprijatelji", rekao je Šarčević.
 
On je poručio i da će se mnogo raditi na saradnji nauke i privrede.
  • krsto

    18.10.2017 07:07
    pq
    Meni je ovaj ministar bzvze. Deluje kao drvoseča, a ne ministar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija