Prosvetari: Premijerka uvredila sve prosvetne radnike; Brnabić: Ne mogu svi imati istu platu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije prirodno da svih 80.000 učitelja, nastavnika i profesora ima istu platu.
Prosvetari: Premijerka uvredila sve prosvetne radnike; Brnabić: Ne mogu svi imati istu platu
Foto: Pixabay
"Moramo da napravimo sistem u okviru koga prepoznajemo i nagrađujemo najbolje i to ne samo novčano, već i karijerno. Platni razredi su samo sistem u kome ce se kvalitet nagrađivati napredovanjem", kaže premijerka.
 
Prema njenim rečima, neverovatno je što još uvek nemamo takav sistem.
 
"Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagrađuje učitelje i profesore koji podstiču talente kod daka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal. Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa đakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagrađujemo učitelje koji neguju ljubav prema znanju i učenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, čak i kada to iskakanje znači menjanje navika koje nas vuku na dole", navela je Brnabić u otvorenom pismu povodom teksta "Premijerka opet uvredila prosvetare" objavljenog u "Danasu".
 
Objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda misli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvećuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, čitanje ili ljubav prema kulturi.
 
U tekstu "Premijerka opet uvredila prosvetare" objavljene su reakcije prosvetnih radnika na izjavu premijerke da u okviru budžeta fond za plate neće biti veći, ali će na drugi način biti raspodeljen, odnosno bolje iskorišćen.
 
"Tako se više neće pričati o povećanju plate od 10 odsto za sve - i one koji provode 12 sati na poslu i one koji provode tri sata u učionici, a roditelji onda moraju da plaćaju dodatne časove", poručila je tada Brnabić, koja se i ranije zamerila prosvetnim radnicima, komentarima da imaju mesec dana zimskog i dva i po meseca letnjeg raspusta.
 
"Direktori škola vode računa koliko neko radi u okviru 40-časovne radne nedelje, a ukoliko Ana Brnabić ima saznanje da neki nastavnik provodi u školi tri sata i da ne radi svoj posao kako valja, poručujem joj da se obrati ministru prosvete pa da se takav direktor škole razreši", izjavila je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. 
 
Janković kaže da je slične komentare o prosvetnim radnicima premijerka iznela i u svom obraćanju povodom sto dana rada Vlade.
 
"Ana Brnabić je kao apolitična ličnost počela da pribavlja jeftine političke poene, ali ne znam u kom smeru to ide. Ovakvim izjavama, sa pozicije na kojoj se nalazi, ponizila je svakog ko radi u prosveti. Premijerka očigledno nije pročitala Zakon o zaposlenima u javnim službama. U tom zakonu piše da nikome neće biti ni povećana, niti smanjena plata, tako da ne znam o kom povećanju ona govori. Direktor jedino može da nagradi nekog profesora ukoliko smatra da je radio bolje, ali to automatski znači da nekom drugom nastavniku ili nenastavnom osoblju isti iznos mora da uzme", ističe Janković.
 
"Nijedan prvak nema tri časa dnevno već je nedeljni fond 22 časa", kaže predsednica Saveza učitelja Srbije Nataša Nikolić Gajić, odgovarajući na pitanje da li je moguće da se toliko zadržavaju učitelji u prvom i drugom razredu osnovne škole. 
 
Ona kaže da se u javnosti radno vreme nastavnika poistovećuje sa brojem časova koji predstavljaju neposredan rad sa učenicima u učionici, ali da sem toga u 40-časovnu radnu nedelju spadaju pisanje priprema i pripremanje za časove, popunjavanje dokumentacije (dnevnika, matičnih knjiga, zapisnika..), prisustvo sednicama odeljenskog, stručnog veća, pedagoškog kolegijuma i nastavničkog veća, stručno usavršavanje, dežurstva u školi, rad sa roditeljima, učešće u brojnim timovima u okviru škole... Nikolić Gajić kaže da u svakoj struci postoje ljudi koji svoj posao ne rade kako treba, ali da time treba da se bave institucije, umesto da se blate svi prosvetni radnici.
 
Sagovornice "Danasa" tvrde da prosvetni radnici imaju ista prava kao i svi drugi radnici u Srbiji kada je reč o godišnjem odmoru, te da su navodi o tri raspusta netačni. 
 
"Nemamo mogućnost da koristimo godišnji odmor u martu već isključivo kad su đaci na raspustu, nikada ne možemo da idemo na najjeftinija letovanja u maju ili septembru. Slobodne dane koristimo kao i svi drugi zaposleni u Srbiji po Zakonu o radu i ne vidim zbog čega smo u privilegovanom položaju", navodi Jasna Janković.
 
Reagovao i Forum beogradskih gimnazija
 
Forum beogradskih gimnazija ocenio je da je premijerka Ana Brnabić, izjavom da plate neće biti jednako uvećane onima koji rade 12 sati i onima koji u učionici provode po tri sata dnevno, svesno ili nesvesno uvredila sve prosvetne radnike, omalovažila njihov rad i postavila ih na stub srama.
 
Forum je upitao premijerku da li radni dan glumca traje dva sata, koliko traje predstava ili hirurga tri sata, koliko traje operacija. "Forum beogradskih gimnazija, pre svega, podseća premijerku da nastavnik dnevno drži 5 do 8 časova, a ne tri časa sa đacima i da se školskim zvonom ne završava njegov radni dan, već se nastavlja sednicama i drugim aktivnostima u školi, kao i kod kuće, i neretko traje mnogo duže od osam sati", navodi se u saopštenju.
 
Forum je upitao i šta mogu da očekuju od dece i roditelja, ako ona, koja je na čelu države, "po drugi put u poslednja dva meseca, javno vidi prosvetne radnike kao neradnike koji čitaju novine na času, rade tri sata dnevno i koji ne zaslužuju povećanje plata".
  • zaza

    26.12.2017 11:03
    privrednik
    Neka je sram i nazovi premijerku i prosvetare. Niko od navedenih se ne zapita ko im puni budžet, koliko RADNIH sati nedeljno radi ZAPOSLENI kod privatnika za minimalac da bi se od njegovog rada napunio budžet za partijske botove (osim botova niko i ne može da se zaposli). Zar je moguće da prosvetari uobražavaju da su možda neki stručnjaci. Svi stariji od 30 godina znaju da je npr. Učiteljski fakultet ranga prosečne srednje stručne spreme. A nazovi premijerka nije u stanju ni da sastavi složenu rečenicu ili je njen način izražavanja obavezan, napreDNO.
  • ana

    26.12.2017 00:13
    Kod nas moraju svi da imaju jednake plate po casu ZATO ŠTO SMO SKLONI MALVERZACIJAMA i PROTEKCIJI.Ko ne valja neka ga otpuste.
  • Momo

    25.12.2017 19:18
    Ala
    Da li ste vi normalni? Zahvaljujuci vama i vasoj kulturi nije ni cudo sto deca ne slusaju i omalozavaju profesore. Obrazovanje se nosi od kuce, u skoli se oblikuje, necu ti ja uciti dete kulturi i ponasanju....eeeej seljoberu... budi normalan, pogledaj se u ogledalu i reci da si zakazao sa odgojem deteta. A ova Brnabic lupeta sve u 16, 3 meseca raspust, e blento blentava, od tih 75-90 dana oduzmi mesec na popravne, sednice, mesec na upise prijmne i cao... koja ste vi beda, nije ni cudo sto nam deca idu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija