Srbija jedina u regionu ima Zakon o dualnom obrazovanju

Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, rečeno je na svečanoj akademiji povodom završetka Karavana obrazovanja "Duh mladosti".
Srbija jedina u regionu ima Zakon o dualnom obrazovanju
Foto: Pixabay
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da neki pokušaji da se država prikaže kao da ne zna šta radi nisu uspeli, već su se, suprotno, pokazali drugačiji rezultati, koji nisu bili mali u poslednjih godinu dana.
 
"Mislim da ćemo za sledeću godinu kreirati mnogo profila u školama, uz pomoć Komore i drugih partnera", rekao je Šarčević i zahvalio se Vladi Švajcarske na svoj pomoći koju je pružila u uvođenju dualnog obrazovanja.
 
Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, moderan i u skladu sa svim evropskim standardima.
 
"Što se privrede tiče - ona je spremna, to joj je potrebno da bi opstala", poručio je Čadež.
 
Privrednici, dodao je Čadež, uvek razmišljaju o plasmanu robe, izvozu, proizvodnom procesu, ali ako nemaju sa kim da razmišljaju i da to sprovedu ne vrede ni autoputevi, brze železnice, infrastruktura
 
"Ništa na tom putu nam ne vredi, ako se ne izborimo da opstanemo znanjem i da mladi koji dolaze budu spremni, da znaju šta ih čeka na tržištu rada, u bilo kojoj profesiji kojom će se baviti, jer su brže nego što očekuju", rekao je Čadež.
 
Kako je rekao, o značaju dualnog obrazovanja govori i koalicioni sporazum nove austrijske vlade u kojem je kao jedan od ciljeva navedena podrška dualnom obrazovanju na Zapadnom Balkanu.
 
Šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold ocenila je da je Srbija obavila odličan posao, te da su ove reforme značajne jer podaci sa tržišta rada pokazuju da zemlja ima još dosta toga da uradi.
 
"Velika je prednost što je Srbija uspostavila ovakav obrazovni sistem, koji omogućuje mladima i odraslima da pristupe daljim sistemima obrazovanja. Vrlo je značajno da ako želite da ovaj dualni sistem bude uspešan da se poveže sa doživotnim učenjem", objasnila je ona.
 
Ukazala je da je, putujući kroz mnoge zemlje, videla da je je nedostatak obrazovnog sistema što previše mladih pokušava da dostigne univerzitetsku diplomu, a kasnije ne može da nađe posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama.
 
"Novi Zakon o dualnom obrazovanju je važan korak napred, zato što uzima u obzir zančajne razlike upravljanja takvim pro gramima. Važno da akteri iz poslovnog sektor a i industrije sarađuju. Bez posvećenosti svih tih aktera nije moguće postići efekte koje želimo", rekla je Renold.
 
Odbacila je kritike da dualni sistem stvara jeftinu radnu snagu i ukazala da u Švajcarskoj učenici dobijaju 20 odsto manje plate od potpuno kvalifikovanog osoblja, ali to vide kao stimulaciju i ulaganje u buduću karijeru, tokom koje će biti dobro plaćeni.
 
"Njih obučavaju znalci svoga zanata, a oni primaju zaradu za svoj produktivni doprinos. Obučavaju ih za budućnost u kojoj će imati povraćaj na znanje u koje sada ulažu", kazala je Renold.
 
Implementacija zakona, kako je dodala, biće veliki izazov za sve uključene partnere, te je ukazala i da je važno zakon prilagođavati novim izazovima.
  • Lider

    24.12.2017 10:50
    Logično
    Srbija je u regionu jedina eksperimentalna zemlja za Novi Svetski Poredak.
  • pikachu drogerash

    24.12.2017 01:14
    LIDER REGIONA!!! Za dve najvise tri godine ocekujte srbiju medju svetskim liderima u oblasti obrazovanja,
  • Lazar

    23.12.2017 21:39
    Bez buducnosti
    Srbija jedina u regionu ima Zakon o dualnom obrazovanju i time je sahranila nauku, istrazivanje i razvoj u svim oblastima. Srbi su sami sebe pretvorili u posluznu radnu snagu Zapada .Pretvorili su se u berace malina , pletace kablova,snajdere, i slicne usluzne profesije. Srbija je agrarna zemlja a nema ni jednu fabriku traktora i poljoprivredne mehanizacije. Srbija je deinstualizovana zemlja i Srbije je depopulizovana na vise nacina i dalje tone u tom pravcu.Svaki ministar bi da ostane u istoriju sa nekom reformom pa makar i stetnom.Za sada in to ide od ruke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija