Mišljenje članova SANU o Kosovu do kraja marta

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je da će vrlo brzo, možda već do kraja marta, objaviti knjigu sa mišljenjima njenih članova o Kosovu, što je njen doprinos dijalogu o toj temi.
Mišljenje članova SANU o Kosovu do kraja marta
Foto: 021
Potpredsednik SANU Ljubomir Maksimović je naveo da će knjiga, u jednom delu, sadržati autorske tekstove nekih od članova, koji su "svojom profesijom naročito pozvani da iskažu naučno mišljenje". On je rekao da autorskih tekstova neće biti više od desetak, a kao autore je pomenuo akademike "Vuksanovića, Varadija, Čavoškog".
 
U drugom delu knjige, objasnio je, biće navedeno šta je rečeno u diskusijama koje su organizovane po Odeljenjima SANU o Kosovu, sa imenima učesnika i šta su rekli.
 
Prema njegovom rečima, knjiga će imati oko 250 strana, štampanje bi trebalo da počne 12. marta i to u "velikom broju primeraka".
 
"Akademija nije korporativna, ni u političkom, ekonomskom niti bilo kom drugom smislu, ona ne donosi zaključke o krupnim pitanjima, koji bi se izglasavali na nekakvim skupštinama pa to bila zvanična politika Akademije", rekao je Maksimović i dodao da je Akademija skup slobodnih stvaralaca.
 
Prema rečima Maksimovića, mnogi među njima bave se kao osnovnim delom svoje delatnosti, naučnim metodama ili kao umetnici, pitanjima koja su ponekad od opštedruštvenog značaja, a takvo je i pitanje o Kosovu.
 
Maksimović je najavio da će se uskoro pojaviti i publikacija sa kompletnom bibliografijom svega što je napisano i rečeno pod krovom SANU o Kosovu.
  • ovdasnji

    04.03.2018 23:00
    @autonomas
    Cega se mudar stidi...
  • Autonomaš

    04.03.2018 20:50
    Tako je "V"
    Treba ih ukinuti. Samo su memorandumom uputili Srbe u nacionalizam i celu Jugoslaviju u krvavavo cepanje, a nikada o tome nisu ni pričali. Jedino što ponavljaju je "memorandum nikad nije (zvanično) objavljen". Bez obzira on je ipak bio Memorandum dum-dum. Prokletnici
  • V

    04.03.2018 18:22
    SANU?
    samo nek članovi SANU više ne "misle" i ne iznose svoje "mišljenje.
    Njihov memorandum je povod za ratove, smrt, progone i sve loše što nas je zadesilo. Oni su moralno odgovorni. To nije ni nauka ni umetnost.
    SANU treba zabraniti a "akademicima" oduzeti naučna zvanja i zabraniti javno delovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija