Moguće delimično ukidanje penala za prerani odlazak u penziju

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti delimično ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Moguće delimično ukidanje penala za prerani odlazak u penziju
Foto: 021.rs
Ovu informaciju za Politiku navodi Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.
 
"Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera", kaže on.
 
Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 odsto mesečno, predlog sindikata je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.
 
Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po dana Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog, epilog priče se tek sada nazire. Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, i dalje nije donet jeste da se čeka poslednja revizija aranžmana sa MMF-om. Međutim, i to je prošlo. 
 
U Ministarstvu rada su nedavno potvrdili da su "izmene zakon u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja".
 
Kako se nezvanično saznaje iz izvora bliskog radnoj grupi koja radi na izmeni zakona, na rešenju problema se ipak radi kako bi se predlog zakona do kraja proleća našao pred vladom. Iz sindikata kažu da su očekivali da će konačna verzija zakona biti gotova do kraja marta, ali je taj rok probijen.
 
Iako bi ovo bila odlična vest za sve buduće penzionere, pa i one koji su se prevremeno penzionisali, s druge strane, ne čudi što država ne žuri jer se mesečno ovako sačuva 1,7 milijardi dinara, koje bi se inače isplaćivale penzionerima da nema penala. Ako se to pomnoži sa 12 meseci, dolazi se do cifre od 20,4 milijarde dinara koje ostaju u budžetu.
 
Orbović kaže da je krajnje vreme da se prekine s kažnjavanjem radnika koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, a kojima se zbog toga primanja trajno umanjuju 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.
  • Pravni savet

    11.04.2018 14:11
    @ Pionir
    Vrati se na rad kod prethodnog poslodavca. On će ti obračunati sav minuli rad, koji si imao kod njega. To je način. Ne menjati poslodavca.
    Ako si svojom voljom promenio poslodavca, a jesi, čim si potpisao sa njim ugovor o radu, o čemu pričamo?
  • Bruto zarada

    11.04.2018 13:59
    @ Pionir
    Krajnje je vreme da pioniri počnu da kazuju svoje BRUTO ZARADE, kao što se iskazuje svuda u demokratskom svetu. I da se UKINU SVI dodaci na neto zarade ( prevoz, topli obrok, minuli rad, terenski dodatak , jubilarna nagrada, novčana pomoć i sl)
    Naravno da ko ima veću legalnu neto platu, imaće veću i penziju.
    Porezi i doprinosi na neto zaradu u Srbiji su 68% .
    12% uvećanja neto zarade radnika na ime minulog rada povlači plus 12% uvećanja cifre za plaćanje poreza i doprinosa za poslodavca.
  • Objašnjenje

    11.04.2018 13:44
    @ Pionir
    U pravu ste. Uvećanje plate po osnovu minulog rada treba ukinuti svima.
    Još nešto, zašto ste menjali poslodavca? Da ste ostali da radite kod prethodnog, imali bi priznato uvećanje po osnovu minulog rada .
    E sad, ukoliko ste promenili poslodavca iz razloga što ste za isti rad, kod novog poslodavca dobili veću osnovnu platu i bez uračunatog minulog rada, niste na gubitku zar ne? Onda bi Vi i jare i pare- veću osnovnu platu za isti rad kod novog poslodavca+dodatak na minuli rad kod prethodnog.
    Što se tiče radnog iskustva, ono nije merilo.Merilo je REZULTAT RADA, jer je u praksi moguća situacija da radnik sa manje radnog iskustva obavlja kvalitetnije rad i ima bolje rezultate rada od radnika koji ima više iskustva? I to radno iskustvo je ostatak komunizma.
    Realni pokazatelj učinka radnika je rezultat i kvalitet rada, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija