Vesić: Nije ispoštovana procedura pri postavljanju spomenika Gagarinu

Prvo je uklonjena bista Jurija Gagarina, zatim natpis koji je trebalo da stoji na spomeniku, a sada, na zahtev gradskog menadžera Gorana Vesića, i kompletan postament koji je bio postavljen u blizini TC "Piramida" na Novom Beogradu.
Podsetimo, pre nedelju dana u ulici koja nosi ime slavnog kosmonauta nikao je spomenik posvećen slavnom Rusu, ali je zbog svog izgleda i neproporcijalnosti izazvao veliko negodovanje javnosti. Nedugo zatim spomen obeležje je uklonjeno, a gradski čelnici su najavili da će biti postavljeno novo.
 
Kako Vesić kaže za N1, fondacija je dobila saglasnost Skupštine grada još u aprilu i da je po tom osnovu postavljena bista, ali da nije poštovana propisana procedura, koja podrazumeva i saglasnost Sekretarijata za urbanizam, Zavoda za zaštitu spomenika i drugih institucija.
 
"Spomenik postavlja donator, ali to što vam je Skupština grada dala saglasnost da postavite spomenik, ne znači da vi možete da postavite spomenik kakav želite. Naprosto, za to moraju da daju saglasnost nadležne institucije, koje u ovom slučaju ne da nisu dale saglasnost, nego nisu bile ni upoznate. Zato je taj spomenik uklonjen, odnosno to što je postavljeno je uklonjeno, ja to ne bi ni nazvao spomenikom, a novi, koji će biti ako ga bude kada budu dale sve nadležne institucije saglasnost, biće postavljen i tada će on biti otkriven", rekao je Vesić za N1.
 
Vesić je dodao i da za kršenje procedura nisu propisani disciplinski postupci, izuzev tog da je spomenik odmah uklonjen.
 
Narodni poslanik i biznismen Dragomir Karić, koji je u ime fondacije "Braća Karić" zamolio fondaciju "Vladimir Hrabri" za saradnju oko izgradnje spomenika Juriju Gagarinu, izjavio je da da bi bilo dobro da postament bude veći da ne bi mogao neko da se popne i skine tu bistu, da je ukrade. On smatra da i da se čitava "galama" oko tog spomenika ne bi ni podigla da se njegova porodica nije potpisala kao naručilac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija