Protest u Nišu: Ne damo naše jeftine letove

Oko 10.000 gradjana Niša protestovalo je danas na centralnom gradskom trgu zbog namere gradske vlasti da državi bez naknade ustupe aerodrom "Konstantin Veliki".
Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da je lista argumenata protiv poklanjanja aerodroma dugačka.
 
"Niko nema pravo da poklanja nešto što nije njegovo. Niš ume da upravlja aerodromom. Aerodrom već tri godine posluje sa dobitkom", rekao je Jovanović. On je kazao da država ne mora da otme aerodrom da bi investirala.
 
"Ne damo naše jeftine letove. Nećemo da Niš plaća penale zbog skupe koncesije za beogradski aerodrom", naveo je Jovanović. 
 
On je poručio odbornicima Skupštine grada Niša da je na njima odgovornost prilikom glasanja i da nemaju pravo da poklanjaju ono što su preci Nišlija gradili. "Ako se drznete da date aerodrom, to nije kraj, već početak priče. Obratićemo se Evropskoj komisiji", izjavio je Jovanović.
 
Pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković rekao je da će odbornici jednoga dana morati da objasne svojim komšijama zbog čega su 2018. glasali za poklanjanje aerodroma. "Koliko nas je danas ovde jasno pokazuje kakav je naš stav o tome čiji je niški aerodrom. Ovo jasno govori da nećemo dati aerodrom", rekao je Bošković.
 
Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Tatjana Paunović pitala je zbog čega država ne može da uloži pare gradjana Niša u niški aerodrom. "Ne može se o dobrobiti Nišlija odlučivati u centrali negde gore. Odbornici moraju da odlučuju, oni moraju da budu Nišlije kao i mi, a ne marionete partije", kazala je Paunović.
 
Predstavnik Udruženog pokreta slobodnih stanara Rastislav Dimić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas priznao da je aerodrom u Nišu pitanje o kojem moraju da odlučuju niški odbornici. On je dodao da glavna bitka tek predstoji jer se za 3. ili 4. maj planira zasedanje Skupštine grada i pozvao gradjane da se tada okupe ispred gradskog parlamenta i jasno poruče odbornicima šta Nišlije zahtevaju od njih.
 
Vučić: Iza protesta politički motivi
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su protesti, najavljeni u Nišu, ali i uopšte, legitimni u svakoj demokratskoj zemlji, te i Srbiji, ali da je "jasno da iza niškog, povodom aerodroma, stoje politički, a ne ekonomski motivi".
 
Vučić je naveo da je za dalji razvoj niškog aerodroma potrebno 20 miliona evra, koje taj grad nema, ali nije isključio mogućnost da se "država predomisli i prepusti brigu i odgovornost za to onima koji se navodno brinu u interesu grada".
 
"Ostaje jedino da Saša Janković, kad već nije mogao da bude premijer, postane direktor aerodroma u Nišu", primetio je Vučić, rekavši da iza protivljenja preuzimanju aerodroma stoje Janković i njegovi politički partneri, Dragan Đilas i Vuk Jeremić.
 
Aerodromu u Nišu potreban je, podsetio je, kontrolni toranj, osvetljenje, još radova na pisti, terminal i upitao hoće li to možda grad da uradi, jer, "ako hoće - nema problema, država će onda da ulaže u Ponikve, Lađevce...".
 
  • Stefan

    26.04.2018 11:20
    Samo napred Nislije, Bg je uz vas!!
  • N.Sad

    26.04.2018 11:00
    Citam komentare o decentralizaciji koja je inace namenjena samo Srbiji. Bosnu hoce da centralizuju kao i otetu teritoriju Kosovo tako da kad procitam takav komentar znam odakle vetar duva. To su oni koji se bore za podrsku 0,5 % glasova. Minorni ljudi i minorne stranke.
  • N.Sad

    26.04.2018 10:41
    ,,Ne damo nase jeftine letove" haha kakve veze ima sa tim aerodrom? Zute patkice nista nisu naucile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija