Ružić: Više nema potrebe za izvodima iz matičnih knjiga

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je da je u oblasti digitalizacije nabavka nove opreme za digitalizaciju matičnih knjiga najbolji posao jer se time omogućava da službenici brzo i lako koriste podatke iz tih evidencija kako bi građani bez opterećenja, stresa i utroška vremena i para što efikasnije završili poslove.
Ružić: Više nema potrebe za izvodima iz matičnih knjiga
Foto: 021.rs
"Za građane to znači da nema više izvoda iz ovih evidencija, osim ukoliko ih iz ličnih razloga sami žele, već ovlašćeni službenici imaju pristup, vide sve podatke iz ovih baza i nemaju potrebe da traže od gradjana nikakav izvod na uvid", rekao je Ružić koji je u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu predstavio novu opremu za skladištenje podataka iz matičnih knjiga.
 
Ta oprema, u kojoj se nalazi više od 30 miliona podataka o građanima Srbije, smeštena je u Državni data centar u skladu sa najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
Nabavka opreme koštala je 33,6 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz budžeta Ministarstva i omogućava da se unapredi vođenje najznačajnije evidencije o gradjanima – matičnih knjiga, odnosno da se uspostavi Registar matičnih knjiga (rođenih, venčanih i umrlih).
 
Sve matične knjige biće digitalizovane do kraja godine u skladu sa izmenama Zakona o matičnim knjigama, koje je juče usvojila Skupština Srbije i sve jedinice lokalne samouprave će raditi isključivo u centralnom sistemu.
 
Ružić je istakao da će u narednom periodu Registru matičnih knjiga biti priključena i Knjiga državljana kako bi gradjani mogli da i uverenje o državljanstvu dobiju bilo gde u Srbiji, kao što to sada mogu izvod iz matičnih knjiga. Govoreći o efektima digitalizacije rada uprave, ministar je rekao da je samo u prvih pet meseci ove godine štampano 30 odsto manje izvoda iz matičnih knjiga rođenih nego u istom periodu prošle godine.
 
"To je bolji rezultat i u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat iznosio 24 odsto. Ovaj trend govori da ćemo do kraja godine imati 70 – 80 odsto manje papirnih izvoda", rekao je Ružić.
  • miklos

    22.06.2018 09:16
    i ne treba vam bolje, sami ste ih birali
  • Keva

    21.06.2018 21:50
    Biće od nas države.. nekad.
  • Johny O.

    21.06.2018 21:19
    matičar
    Već nekoliko godina postoje digitalne matične knjige.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija