Mladi ne bi Srbiju u EU, ali žele da se odsele u zemlje zapadne Evrope

U odnosu na 2017. godinu došlo je do značajnog pada procenta mladih koji veruju u demokratiju, dok 50 odsto smatra da Srbiju treba da vodi jak lider, izjavio je autor izveštaja Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije na predstavljanju izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.
Mladi ne bi Srbiju u EU, ali žele da se odsele u zemlje zapadne Evrope
Foto: Pixabay
On je naveo podatak da ukupnu populaciju Srbije čini 17 odsto mladih od 15 do 30 godina, koji proporcionalno imaju svega četvoro predstavnika u Narodnoj skupštini, što ukazuje na skoro nikakvu političku participaciju onih koji zastupaju interese mladih.
 
Prema rezultatima istraživanja, glavni problemi mladih su i dalje nezaposlenost, obrazovni sistem, ali ono što je nov podatak je problem bezbednosti mladih u Srbiji, rekao je Stojanović.
 
Sve više mladih gubi poverenje u političke partije smatrajući "da su svi isti i da ne zastupaju javni interes", na šta ukazuje i podatak da svaka treća mlada osoba ne glasa na izborima. Mladi i dalje najviše poverenja imaju u vojsku, policiju, crkvu i Ministarstvo omladine i sporta, izjavio je Stojanović i istakao da je poraslo poverenje u Aleksandra Vučića i Anu Brnabić, ali ne i u institucije koje predstavljaju.
 
Prema njegovim rečima, u odnosu na 2017. godinu, i dalje je isti procenat mladih koji nisu za ulazak Srbije u Evropsku Uniju i on je veći u odnosu na one koji su za evrointegracije.
 
"Ispitanici su izjavili da ulazak Srbije u EU ne bi doneo ništa bolje našoj zemlji, čak su ubeđeni da bi se lošije živelo", naglasio je Stojanović, dodajući da je kontradiktorano podatku da bi čak 63 odsto mladih otišlo iz Srbije baš u zemlje zapadne Evrope.
 
Iako je broj nezaposlenih opao u poslednjih pet godina, svaka treća osoba i dalje ne veruje, niti ima garanciju da će naći posao odmah nakon završetka studija i smatra da se i dalje do posla dolazi preko veze.
 
Krovna organizacija mladih Srbije je u okviru izveštaja dala niz preporuka kako da poboljša sistemski položaj mladih u Srbiji, međutim, na konferenciji je zaključeno da je potrebno uspostaviti potpunu saradnju i dijalog svih aktera koji zastupaju mlade.
  • dule

    14.08.2018 16:01
    Stefan
    11.08.2018 • 02:20
    Sasvim logično. Većina je svesna, barem na nekom plitkom nivou da članstvo u EU ne bi nimalo promenilo naš status igrališta stranih kompanija, tj. provajdera radne snage, već bi ga verovatno zacementiralo. Tako da će naravno hteti pobeći u zemlje u centru EU, gde će raditi za bolje plate i u relativno boljim uslovima, nego ostati ovde.


    Pa da je sasvim logično i nije. Naime, otići u Nemačku, Francusku, Austriju ili bilo koju EU državu je mnogo lakše sa hrvatskim ili mađarskim pasošem nego sa srpskim pasošem. Zašto? Pa zoto što su prvopomenute članice EU, Srbija nije. Tako da, ako bi logično razmišljali onda bi zaključak bio da ako želite da odete u neku EU zemlju to je lakše učiniti sa srpskim pasošem ako je Srbije u EU.

    Ali realno, logika i nije jača strana ovdašnjeg življa. Mi uglavnom većinu stvari radimo na emocije i na snagu.
  • Ivan

    13.08.2018 20:17
    Poraslo poverenje u Vučića i Brnabić? Neće Srbiju u EU ali oni hoće u EU? Jako mi je drago što im mladost prolazi u bedi, nisu bolje ni zaslužili. Kao ni njihovi roditelji, koji od 90ih pa do danas održavaju zlo na vlasti.
  • Neko

    12.08.2018 08:03
    za white power
    Deca su ogledalo roditelja, bez ljutnje molim.Kako ste ih vaspitali, takvi su. I nema veze sa parama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija