Novosti: Srbija do kraja godine otvara tri nova poglavlja

Tri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, Srbija bi mogla da otvori krajem ove godine.
Novosti: Srbija do kraja godine otvara tri nova poglavlja
Foto: 021.rs
"Novosti" pišu da s obzirom da Unijom trenutno predsedava Austrija, kojoj je približavanje Zapadnog Balkana jedan od prioriteta, njeni predstavnici pokušaće da učine sve kako bi Srbija napravila značajan korak u evrointegracijama.
 
Poslednji put Srbija je otvorila dva pregovaračka poglavlja u junu u Luksemburgu, čime se broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega su dva zatvorena. "Novosti" podsećaju da je Srbija već tada bila spremna za otvaranje još tri poglavlja, ali iz političkih razloga neke zemlje članice nisu dozvolile brže približavanje. 
 
U fiokama briselske administracije na čekanju su Finansijske usluge (9), Ekonomska i monetarna politika (17) i Statistika (18). 
 
"Napredujemo polako, raspravljamo redovno na sastancima Radne grupe za proširenje o Srbiji, a neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri", kaže za "Novosti" visoko pozicionirani izvor iz Evropskog saveta. Sagovornik beogradskog lista dodaje da bi zbog toga bilo prerano očekivati otvaranje novih poglavlja u oktobru i da je realan rok kraj godine. 
 
Srbija planira da za otvaranje pripremi još jednu oblast, poglavlje koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja. U raspravu je, u međuvremenu, uključeno i poglavlje 3, vezano za pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga. 
 
Predstavnici zemalja članica trenutno utvrđuju da li je Srbija ispunila merila za otvaranje ovog poglavlja.
  • Vojvodjanski Patriot

    24.09.2018 12:38
    Sto sporije to bolje za civilizaciju.
  • Ciril Stipsa

    24.09.2018 12:09
    ...
    Ovim tempom u EU 2050. Bravo radikali!
  • Drugačije

    24.09.2018 10:18
    Za mene je ovo tužna vest.
    Kao da ste rekli: "Srbija stavila sebi još jedan lanac oko vrata."

    Nezavisnost i slobodu još niko nije nadmašio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija