Tužilac sam sebe oslobodio krivice

Predmet protiv Mladena Bajića za zločine u "Lori" Srbija prosledila hrvatskom Tužilaštvu na čijem se čelu nalazi upravo on, pišu "Večernje novosti".
Predmet protiv Mladena Bajića za zločine u "Lori" Srbija prosledila hrvatskom Tužilaštvu na čijem se čelu nalazi upravo on, pišu "Večernje novosti".

Prijavu protiv glavnog državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića, u kojoj se on tereti za progon Srba u logoru "Lora", odbacio je - Mladen Bajić. O dokazima protiv Bajića odlučivalo je upravo tužilaštvo na čijem se čelu on nalazi. Do pravnog apsurda došlo je kada je srpsko tužilaštvo za ratne zločine kome je prijava prvobitno podneta, predmet ustupilo Hrvatskoj.

Dokumenta koja, kako se navodi, potvrđuju da je Bajić naređivao da se civili deportuju u vojni logor "Lora", kao i da je bio prisutan i znao za najmanje dva slučaja mučenja i ubistva, sredinom prošle godine Srpskom tužilaštvu je, uz krivičnu prijavu, podneo hrvatski novinar Domagoj Margetić.

Prethodno se obratio Haškom tribunalu, ali su mu tamo odgovorili da oni više nemaju mandat da pokreću istrage i da dokaze prosledi lokalnim tužilaštvima. "Smatrao sam da je nelogično da to učinim u Hrvatskoj gde bi Bajić odlučivao o prijavi protiv sebe. Neprijatno sam iznenađen što je Srbija u tajnosti ovaj predmet ustupila Hrvatskoj. Juče sam primio obaveštenje da je Državno odvjetništvo na čijem je čelu Bajić prijavu odbacilo. Oni tvrdi da se ne može potvrditi da su dokumenti autentični, ali to je glupost jer su oni sačuvani u dokumentaciji Vojnog suda", objašnjava Margetić.

Šokiran je i Darko Trifunović, sa Fakulteta za bezbednost, koji je zajedno sa Margetićem predao dokaze našem tužilaštvu. "Svojim očima sam video Bajićev potpis na dokumentima koje smo predali našem tužilaštvu. I onda je ta prijava prosleđena njemu. Pa, zar neko očekuje da će on da optuži samog sebe. To je svesno prikrivanje zločina i tužilac Vladimir Vukčević zbog toga mora da podnese ostavku. Zločinac nema nacionalnost i svima se mora suditi. Ako je Srbija imala snage da procesuira najviše funkcionere to se mora dogoditi i u Hrvatskoj", smatra Trifunović.

U našem tužilaštvo u sredu su nam potvrdili da su prošle godine primili prijavu. Zamenik tužioca i portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je "Novostima" da je Tužilaštvo ustupilo ovaj predmet Hrvatskoj pre nekoliko meseci.

Mladen Bajić je, od 1992. do 1996. godine, bio zamenik vojnog tužioca u Splitu. U vreme kada su se dešavali zločini u "Lori", on je mogao da odlučuje ko će biti poslat u vojni logor. Da apsurd bude veći, on je upravo zahvaljujući rezultatima u "Lori" unapređen u tužioca višeg ranga - republičkog.

Teške optužbe

U prijavi koju su potpisali Margetić i publicista Darko Petričić stoji i da su 14. juna 1992. godine mučena i ubijena dvojica zatvorenih civila iz vojnog logora "Lora", Nenad Knežević i Gojko Bulović, a da je to znao i Bajić, što dokazuju zapisnik o uviđaju i službena beleška.

"Ovim dokumentima dokazuje se kako je Mladen Bajić, kao zamenik vojnog tužioca u Splitu, bio upoznat sa mučenjima, zlostavljanjima i ubistvima civila u vojnom logoru 'Lora' da je imao neposredna saznanja da pripadnici vojne policije muče, tuku, ubijaju civile koji su pritvoreni po Bajićevom nalogu, ali nije preduzeo zakonom predviđene mere kako bi to sprečio", kaže se u prijavi koju je naše tužilaštvo prosledilo hrvatskom kolegi.

Lažni svedoci

Nesporno je da su se protiv hrvatskih građana srpske nacionalnosti planski pokretale lažne optužnice i montirani sudski procesi na temelju lažnih iskaza instruisanih, neverodostojnih i nepouzdanih svedoka koji su nagovarani od strane pripadnika vojne hijerarhije i obaveštajnih službi - navodi se u prijavi.
  • yuli

    19.05.2011 22:27
    kadija i slične priče
  • 19.05.2011 21:18
    Vekaricu, a sad podnesi tuzbu protiv sebe, pa je odbaci i onda se od sramote sakri u neku rupu.
  • 19.05.2011 14:11
    Glavni covek suda Srbije, Vladimir Vekaric prosledjuje krivicni predmet o Mladenu Bajicu, takodje JAVNOM TUZIOCU
    TAJNO UZ saradnji sa DRZAVOM Srbijo- A OKRIVLJENI je Mlaaden Bajic,javni tuzilac drzave Hrvatske

    nije zabadava narodna izreka DA VRANA VRANI OCI NE VADI,i sada da se covek ne pita, a koliko puta su tako obe drzave saradjivale

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija