Vučić: Frilenseri mogu da prete rušenjem institucija i sajtova, ali porez moraju da plate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da frilenseri mogu da prete "rušenjem institucija i sajtova" ali da će porez morati da plate.
Vučić: Frilenseri mogu da prete rušenjem institucija i sajtova, ali porez moraju da plate
Foto: FoNet
Upitan za najavu protesta zaposlenih frilensera zbog obaveze plaćanja poreza na zarade i doprinose za prethodnih pet godina, Vučić je kazao da ne misli da su protesti "rešenje za bilo šta" i dodao da je apelovao na Vladu Srbije da prihvati razgovore sa njima.
 
"Ima prostora da se razgovara o tome od kada da se plaća porez, a ne o tome da li će da se plati inače. Možete da upadate u skupštinu, da rušite institucije i sajtove, nema problema, ali za to sledi krivična odgovornost. Da ne platite porez, to ne može, porez ima da se plati", rekao je Vučić.
 
Na pitanje o radikalizaciji protesta, kaže da je to kao kada nekakvi levičarski fanatici iz Novog Sada najavljuju da će da ruše institucije i sajtove i sve drugo.
 
"Nema problema, zato sledi krivična odgovornost i sve drugo, razgovor je mnogo pametniji i bolji izbor", poručio je Vučić.
 
Podsetimo, predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar poručio je danas da će oni izaći na proteste, blokirati gradove, institucije i oboriti im sajtove, ukoliko predstavnici nadležnih vlasti Srbije ne počnu pregovore s njima o oporezivanju najavljenom krajem prošle godine, o čemu više na OVOM LINKU. Protest frilensera i drugih radnika na internetu zakazan je za subotu, 16. januar, u 15 časova ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu. 

Komentari 142

  • Kada

    18.01.2021 18:25
    Vulin
    I Mali i Veliki......plate barem poštansku markicu.....na koverte sto im "tetke" šalju svaki mjesec......onda neka svi plate porez kao ONI gore navedeni
  • /

    16.01.2021 13:20
    Sve je naopako
    Pročitakte botovi Zakon o porezu i poreskoj administraciji (ako ste dovoljno obrazovani da pročitano shvatite).
    Poreska uprava nije alfa i omega.
    Da, sve je naopako, sumanuto i trulo, jer nam je kadar u poreskoj upravi (i dr.)partijski, a ne profesionalan, obrazovan i stručan.
    Ja sam za plaćanje poreza - ali svih kategorija gradjana bez izuzetaka (pa i botova) u skladu sa Zakonom. Da,da, po Zakonu o porezu na dobit, plaća se porez i na dobit u robi - čitaj sendviči.
  • Bojan

    15.01.2021 16:16
    @neko

    "To sto se freelancer razboli pa nema plate, bolovanja i sl.se upravo resava uplatom za zdr.osiguranje putem doprinosa."

    I uplata zdravstvenog osiguranja ti automatski obezbedi prihode tokom bolovanja? Ajde otrezni se prvo pa onda ostavljaj komentare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija