Povučen lek za dijabetes

Ministarstvo zdravlja povuklo je s tržišta dve serije leka za dijabetičare "glukofaz" proizvođača "Merk" d.o.o. jer je prilikom proizvodnje došlo do greške.

Ministarstvo zdravlja povuklo je s tržišta dve serije leka za dijabetičare "glukofaz" proizvođača "Merk" d.o.o. jer je prilikom proizvodnje došlo do greške.

Ovaj medikament jedino je povučen u Srbiji, dok u Evropi i dalje može da se nađe u apotekama. Lek je povučen s tržišta pred Novu godinu. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da su to predložili jer kvalitet nekoliko serija nije odgovarao zahtevima odobrene specifikacije u brzini oslobađanja aktivne supstance.

"Prema pravilniku o načinu kontrole lekova i medicinskih sredstava, to odstupanje pripada klasi III (najmanje odstupanje od kvaliteta), što znači da ovom devijacijom nije kompromitovana bezbednost leka", kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove.

U "Merku" kažu da su oni još tokom proizvodnje uočili problem i da su ga prijavili francuskoj agenciji za lekove. Oni su to ispitali i ustanovili da je medikament bezbedan za pacijente. Iz tog su razloga sve evropske agencije odobrile upotrebu leka, što jedino agencija u Srbiji nije učinila.

  • damirprc

    05.01.2012 09:14
    mi opet piš*mo uz vetar
    pa po svojim cipelama. što je za ostale dobro mi ukidamo, što je za ostale štetno mi odobravamo. počinjem da mislim da je ova cela srbija jedna velika skrivena kamera i samo čekam da neko iskoči sa onom zastavom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.