Pregovori opozicije i Brnabić bez rezultata: U petak odluka o učešću na izborima u Beogradu

Parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije su održali danas u Skupštini Srbije četvrti sastanak o izbornim uslovima.
Pregovori opozicije i Brnabić bez rezultata: U petak odluka o učešću na izborima u Beogradu
Foto: FoNet
Kako N1 saznaje iz redova opozicije, nema političke volje vlasti za spajanjem i odlaganjem izbora na jesen.
 
Potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je nakon četvrtog sastanka predstavnika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije da ni danas nije bilo nikakvog dogovora na, kako je rekla, još jednom pokušaju sastanka.
 
"Svi su ostali pri svojim stavovima, 'Srbija protiv nasilja' pri našem poslednjem stavu - iznašli smo rešenje, ponudili smo ga juče u formi ustavnog zakona kojim postoji i ustavno-pravni okvir da se lokalni izbori, sa beogradskim, odlože za jesen", kazala je Tepić.
Za vlast, kaže, ne postoje problemi.
 
"Za njih je sve odlično, nema migracije birača, sve je odlično, samo se mi tu nešto ljutimo. Čekamo petak da vidimo li će shvatiti ozbiljnost situacije", rekla je Tepić.
 
Ona je ponovila da će u petak koalicija SPN izaći u javnost sa odlukom da li će učestvovati na beogradskim izborima.
Tepić je rekla da opozicija od početka insistira da se prvo ispune uslovi iz ODIHR preporuka pa da onda budu raspisani izbori.
 
"Bilo nam je važno da se ispune preporuke ODIHR-a", rekla je ona.
 
Tepić je rekla i da nije tačna izjava Ane Brnabić da je prihvatila sve uslove osim onog koji je tiče održavanja beogradskih i lokalnih izbora u isto vreme.
 
"Ona nije prihvatila ni komisijski format rada za birački spisak. Mi smo tražili pravnu sigurnost da komisija bude zakonski definisana, a ne da bude na nekom nivou podgrupe nekog tela skupštine. Nije tačno ni da su prvi zahtev usvojili, a drugi koji je bio usmeren na javni servis, je nestao u međuvremenu, nisu ga ni pomenuli. Samo da pratimo ispravno šta se tražilo i dokle se došlo", naglasila je Tepić.
 
Miroslav Aleksić iz koalicije "Srbija protiv nasilja" izjavio je da postoji način da se izađe iz političke krize, ali da za to nema političke volje. 
 
"Mi smo danas dobili pitanje predsednice Skupštine koja kaže - dobro, vi ste dakle ili za izbore 2. juna sve zajedno, ili za izbore na jesen. Pa mi smo to za 2. jun pitali 1. aprila. Prošlo je 15 dana od tada, decidno ste to odbacili, iako je postojala zakonska mogućnost", kazao je Aleksić.
 
"Predstavnici vlasti imali su neke svoje komentare na to, ali nisu predložili drugi način. Jednostavno, isto kao što su odbili da 2. juna budu svi izbori u jednom danu, i lokalni i beogradski, isto tako se sad odnose prema našem zahtevu da se izbori pomere za jesen, svi, uključujući i beogradske. Naravno, za to postoji mnogo argumenta, jasno je svima u kakvom smo političkom trenutku danas, ali ne deluje da je vlast apsolutno spremna da napravi tu vrstu kompromisa", kazao je Aleksić.
 
Dodao je i da predstavnici opozicije nisu dobili "valjane odgovore" ni na neka druga pitanja.
 
"Kao što je to da smo tražili da se 12 meseci zabrani licima koje promene prebivalište da glasaju na novom, već na prethodnom mestu. Moje konkretno pitanje je bilo da li se to odnosi na ove izbore koje su zakazani za 2. jun u Beogradu, nisam dobio odgovor na to pitanje, sutra će kao da se time bave", rekao je on.
 
Prema rečima Aleksića, vlast pokušava da stvori percepciju da nešto ozbiljno radi.
 
Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta rekla je da vlast na današnji sastanak s delom opozicije nije došla sa konkretnim predlozima "na papiru". 
 
"Čuli smo neke nove stvari, ali nismo se suštinski pomakli i ja mislim da će oni izaći s tim da su oni nešto prihvatili što smo mi tražili, a to nije ono što smo mi tražili i nisu u dobroj veri to prihvatili", naglasila je Đorđević.
 
Đorđević je izjavila je da se dosta razgovaralo o podnetom predlogu o izmenama ustavnog zakona i da su imali jednu stručnu raspravu.
 
"Dakle, nama je danas predočeno od strane generalnog sekretara kako se ispunjavaju ti naši zahtevi. Jedan zahtev je bio ta komisija za reviziju biračkog spiska za koju smo mi jasno rekli da mora da ima zakonski osnov. Njihov predlog je da to bude Radna grupa u okviru Odbora za pravosuđe i da se zadaci te radne grupe formulišu tek kad se ona obrazuje. Dakle, mi u suštini se verovatno pričamo o tome koje bi nadležnosti ta komisija morala da ima da bi mogla da reši problem revizije biračkog spiska. Jer je to problem koji smo identifikovali, zato smo i predložili to rešenje", navodi ona, dodajući da oni negiraju da tog problema nema. 
 
Predsednik SRCE Zdravko Ponoš posle sastanka sa predstavnicima vlasti rekao je da je vlast rekla da oni nisu spremni da odustanu od održavanja beogradskih izbora. 
 
"Oni su odlučili da na te izbore idu - s nama ili bez nas. Žele da mi sednemo i razgovaramo o izbornim uslovima za neke druge izbore", rekao je Ponoš.
 
 
"Ima jedna stvar, ako tako mogu da kažem, oko koje su se i vlast i opozicija tokom današnjeg razgovora saglasili, a to je da više nema vremena da se poprave izborni uslovi bitno do 2. juna, do momenta dok su raspisani ponovljeni beogradski izbori. Na neki način to je konstatovano u izveštaju koji nam je sinoć je dostavljen od ODIHR koji je hitno tražen, u kome se isto to kaže. Oko toga smo saglasni. Pitanje je šta dalje radimo. Vlast je isto tako rekla da oni nisu spremni da odustanu od održavanja tih izbora. Oni su odlučili da na te izbore idu s nama ili bez nas. Oni isto tako insistiraju da bez obzira na to što nema uslova za te izbore i što su spremni da idu - s nama ili bez nas, da mi sednemo i razgovaramo o izbornim uslovima za neke druge izbore koje će se nekad desiti. Mi na to nismo spremni", rekao je Ponoš.
 
Navodi da mogu da sačekaju još dan ili dva, ali "ono što smo čuli danas ne uliva nam nikako poverenje da će doći do nekog napretka".
 
"U svakom slučaju pod ovim uslovima mi na te izbore ne možemo, oni neće da ih pomere, ali mi ne možemo da učestvujemo u razgovorima o popravljanju uslova za neke izbore koje će se nekad desiti", naveo je Ponoš.
Upitan o čemu opozicija razmišlja, s obzirom na to da pominje petak kao dan kada će saopštiti odluku, Ponoš kaže da postoje organizacije koje imaju vrlo jasan stav na tu temu, ali i da postoje članice te koalicije koje još nisu završile neke svoje interne procedure. 
 
"Pre svega na to čekamo", dodao je on.
 
Na pitanje da li ima neke nagoveštaje da će možda vlast ipak opet da razmisli o razgovorima, da se nešto promeni, Ponoš kaže: "Mi se ne bavimo gatanjem, a nemamo iskustvo koje bi nam dalo veru da će doći do razumnog rešenja kao posledice razmišljanja. Do sada su dolazila za nijansu razumnija rešenja kao posledica pritiska".
  • Јабучило

    17.04.2024 19:56
    Ако не проради нови Голи Оток на води не гласам ни за Курту ни за Мурту ,Курте у позицији Мурте у опозицији , е сад ко ће где да влада ту се води борба зато нам и стоје два коња испред скупштине а не две фотеље
  • zgađen

    17.04.2024 18:23
    Mora to energičnije
    Od petka do petka. Tako će biti do prvog juna, a odluka neće biti donešena.
  • @Haha

    17.04.2024 18:21
    A ako bi se održali izbori samo sa opozicijom gde bi pozicija ih bojkotovala, da li bi isto tako bili nelegitimni ili bi, očekivano, jedini "legitimni" izbori bili oni na kojima ćeš ti da pobediš bez obzira koliko si glasova dobio? Itekako su izbori legitimni bez opozicije, sami su odabrali bojkot niko ih nije naterao na to a o navodnoj krađi do sada nisu pružili niti jedan dokaz osim dugačkih jezika. Ako su toliko glupi i nesposobni da od navodnih stotina hiljada pa i milion kako smo ponegde čuli "fantomskih glasača" oni ne mogu da pronađu i dokažu za samo jednog, onda ni ne trebaju da imaju bilo kakve poluge vlasti u svojim rukama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija