Čak 40 odsto učenika u Srbiji ne sluša šta nastavnici govore na časovima: Šta su razlozi?

Čak 40 odsto učenika na većini časova ne sluša šta nastavnici govore i to je najveći disciplinski problem u školama u Srbiji, pokazao je poslednji ciklus PISA 2022 istraživanja.
Čak 40 odsto učenika u Srbiji ne sluša šta nastavnici govore na časovima: Šta su razlozi?
Foto: Pixabay
U istraživanju su učestvovali učenici uzrasta 15 godina, prenosi Danas.
Psihološkinja i analitičarka u PISA 2022 u Srbiji Marina Videnović rekla je za taj list da to znači da učenici sede na časovima po nekoliko sati, a da pritom "vežbaju pažljivo neslušanje".
 
"Ranija istraživanja Instituta za psihologiju koja su bila usmerena ka doživljaju obrazovnih aktivnosti jasno su pokazala da su te aktivnosti učenicima teške, odnosno traže od njih mentalni angažman, ali su im i dosadne", rekla je ona.
Dodala je i da su posledice dosade u školi i izvan okvira nenaučene lekcije na času.
 
"Novija istraživanja pokazuju da se čest osećaj dosade u školi mogu povezati sa pojavom nasilničkog ponašanja. Tako da bi zanimljiva, angažujuća nastava bila i mera prevencije nasilja u školi", ocenila je Videnović.
 
Kako piše Danas, đaci u Srbiji po tom disciplinskom problemu prednjače u odnosu na vršnjake iz drugih zemalja učesnica poslednjeg ciklusa PISA, u kojima 30 odsto učenika ne sluša šta nastavnik govori na času.
 
Na pitanje u kome je problem, u nezainteresovanim srednjoškolcima ili "dosadnim" lekcijama i nastavnicima, Videnović je rekla da se vremenom formira obrazac gde lekcije i predavanja nisu zanimljiva učenicima, oni gube motivaciju, a nastavnicima je sve teže da održe njihovu zainteresovanost.
 
A kako su nastavnici sve manje uspešni u tome, dodala je, motivacija učenika nastavlja da slabi.
 
"Vremenom se verovatno formiraju uverenja kod učenika da ništa što dolazi iz škole i sa časa može biti zanimljivo, korisno i interesantno, a kod nastavnika da je đake nemoguće zainteresovati", kazala je ona.
  • Realno

    19.04.2024 21:19
    Idiocracy
    Svi su izgledi da nećemo morati da čekamo 500 godina da bismo imali ovaj film uživo.
  • Silver

    19.04.2024 15:46
    zato sto nove generacije nezamina nista osim para kako da postanu poznati na pinku i slicno netreba da idu u skolu upste sta ce tamo skola je za pametne a ne za glupave i ustalno svakako ce postati roblje kako da sada i uvek sto je je bilo .......
  • M

    19.04.2024 14:31
    @Mita
    Daleko od toga da nastava treba da budu suvoparna i dosadna, ali dokle ide prilagođavanje generacijama koje su navikla da dobijaju ogroman broj POVRŠNIH informacija odjednom? Ako se svi prilagođavamo takvim navikama, čemu ih učimo? Često u životu moramo da radimo stvari koje nam nisu ni posebno zanimljive ni posebno drage. Zrele osobe to prihvate kao neminovnost bez većih poteškoća i frustracija. Prilagođavanje mladima ovakvim kakvi su danas značilo bi stvaranje generacija potpuno nesposbnih da rade bilo šta što zahteva pažnju, trud, trpljenje, neku vrstu odricanja i odlaganja zadovoljstva.
    Inače, vaš komentar o prosvetnim radnicima je sraman. Molim vas, napišite čime se bavite, pa da prosvetni radnicu pišu za vas kako nemate pojma i da ste nesposobni. To je taj nivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.