Vrtići u autobusima

Roditelji koji žive u prigradskim naseljima ili selima daleko od obdaništa, decu će uskoro moći da ostavljaju na čuvanje u "putujućim vrtićima", specijalno opremljenim autobusima u kojima će biti održavana predškolska nastava.

Roditelji koji žive u prigradskim naseljima ili selima daleko od obdaništa, decu će uskoro moći da ostavljaju na čuvanje u "putujućim vrtićima", specijalno opremljenim autobusima u kojima će biti održavana predškolska nastava.

Putujući vrtići trenutno postoje u nekoliko opština u Srbiji, ali je plan da oni zažive u svim delovima zemlje. Dragana Koruga, jedan od autora Strategije obrazovanja, koja predviđa uvođenje putujućih vrtića, kaže da će autobusi biti opremljeni, kao i sva obdaništa, sa stolovima i stolicama za decu i priborom koji im je potreban. "Takav vrtić smo imali u predškolskoj ustanovi u beogradskom naselju Voždovac. U njemu su se dva puta nedeljno družila deca iz Ripnja, Belog Potoka, Zuca...", kaže Koruga.

Taj autobus je svakog dana obilazio drugo prigradsko naselje, a deca su u njemu provodila po nekoliko sati. Uvek je bio u blizini nekog doma zdravlja, mesne zajednice ili škole. "Uglavnom je tako zbog toaleta. Uvek se vodilo računa o tome, pošto je reč je o maloj deci i uvek nešto može da iskrsne", kaže Koruga.

Jedan takav vrtić od 1. marta radi u opštini Kostolac, u okviru predškolske ustanove "Ljubica Vrebalov" iz Požarevca. Autobus sa 21 detetom svakoga dana se parkira na igralištu u naselju Kanal. Direktor ove ustanove, Dragan Nikolić, kaže da deca redovno dolaze i da su roditelji zadovoljni. "Deca se preuzimaju od roditelja na utvrđenim mestima na teritoriji opštine Kostolac i vraćaju se na iste stanice po završetku boravka. U vrtiću provode po četiri sata. Rad se ne razlikuje od rada u ostalim pripremnim predškolskim grupama", kaže Nikolić za Blic.

Pored putujućih vrtića, strategija obrazovanja predviđa uvođenje putujućih vaspitača. Kako kaže Koruga, takav program je rađen u Zaječaru gde je vaspitač odlazio u delove opštine koji su udaljeni i po nekoliko sati radio sa decom koja nisu obuhvaćena predškolskim programom.

  • ccc

    16.04.2012 15:56
    ???
    Nisam baš razumela, vozikaju li se oni naokolo u tom busu ili vozilo sluzi samo kao zamena, u nedostatku prostorija?
    Šta rade te gradske uprave, zar nema NIJEDNE SOBE u nekoj od zgrada lokalne uprave, u koju bi se tih nekoliko malisana moglo smestiti, gde bi mogli da sede, pojedu užinu, odu u toalet, kad vec imaju vozilo da ih dotle dopremi, nego OSTAJU U BUSU I TU SE SPROVODE PROGRAMI. Svasta! Je l se to nase Ministarstvo prosvete ovim HVALI?????
  • Slusalac

    16.04.2012 15:52
    Kolektivno ludilo.
    Bolesnici.
  • Vladimir Jeremić

    16.04.2012 13:44
    Sramota !
    Kakvi putujući vrtići ?! Za vrtiće se nema keša, a crkve zidate k'o u srednjem veku, u svakoj ulici ! Nije vas sramota ! Pupsare i popove u buseve, a deci prava obdaništa da napravite !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija