Pojavila se i lažna dvohiljadarka

Samo mesec dana nakon puštanja u opticaj novčanice od 2.000 dinara, pojavili su se falsifikati ovog apoena uprkos tome što je dvohiljadarka najavljena kao izuzetno zaštićena novčanica koju je jako teško krivotvoriti.

Samo mesec dana nakon puštanja u opticaj novčanice od 2.000 dinara, pojavili su se falsifikati ovog apoena uprkos tome što je dvohiljadarka najavljena kao izuzetno zaštićena novčanica koju je jako teško krivotvoriti.

U policiji, ipak, tvrde da, osim nekih pojedinačnih slučajeva, ove godine na području PU Novi Sad nije zabeležena ozbiljnija količina falsifikovanog novca. "Svih dvadesetak novčanica povučenih u ovoj godini su iz pojedničanih slučajeva, a zaplenjena je samo jedna hiljadarka, ostalo su apoeni od 2.000 i 5.000 dinara, dok se od deviza najčešće otkrivaju falsifikovanih 100 evra i ponekad 50", rekao je za "Dnevnik" šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminala u novosadskoj Policijskoj upravi Milovan Forkapa.

"Nedavno je na naplatnoj rampi kod Siriga prošao jedan falsifikat, ali obično se "lažnjaci" proturaju na pijaci i u radnjama. Prilikom rasturanja ovakvih novčanica, falsifikatorima nije toliko važno da je pri tome sumrak ili noć, koliko im naruku ide gužva i velika frekvencija ljudi. Oni neretko odglume da su u velikoj žurbi i, uz izvinjenje, proture neispravan novac", objašnjava Forkapa. Osim samih falsifikatora koji ubacuju lažne pare u promet, dešava se da ljudi koji su naseli na falsifikat kasnije pokušaju da ga proslede dalje u promet, što je takođe krivično delo.

Dobar falsifikat se ne može baš odmah prepoznati, ali ako se iole obrati pažnja lažnjak se uvek po nečemu izdvaja. Najčešće bude promašena boja, krući je papir, ponekad novčanica bude kraća milimetar ili dva usled greške kod sečenja, vodeni žig ne odgovara originalu...

  • 20.04.2012 19:28
    Kolika je kupovna moc, mislim da su sve nase novcanice falsifikat
  • Novosadjanin!

    18.04.2012 18:57
    A ŠTA NIJE LAŽNO?
    Sve je laž prevara i obmana, zato sada pamet u glavu barem kada budete glasali, to je jedino pravo koje mi gradjani imamo a da nije lažno!
  • Karamba

    17.04.2012 07:18
    Promašena boja
    Postoje dve nijanse crvene boje i kod originalnih hiljadarki.

    Inače, prosleđivanje lažnog novca se ne radi samo da se ne bi bilo na novčanom gubitku, već i zato što prijavljivanje slučaja policiji povlači davanje izjave i gubljenje vremena.

    Prilikom predaje pazara u jednoj banci, službenik banke je uočio lažnu hiljadarku i vratio mi je, uz objašnjenje da uzmem novčanicu nazad i radim šta mi je volja jer procedura nalaže da slučaj prijavi pretpostavljenom, kasnije i policiji, da se prave zapisnici i.t.d. Svi znamo kakva nam je administracija.

    Inače, falsifikati, naročito oni dobri, nekad promene i po više vlasnika a da se ne primeti šta je po sredi. To kažem vezano za priču o krivičnoj odgovornosti. Pucanje ćorcima... Neka dokaže neko da sam znao kakvu novčanicu imam u rukama pa neka me krivično goni. U međuvremenu, ima boljih i bitnijih kandidata za gonjenje od mene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija