Nema traga ukradenom nakitu iz Skupštine grada

Iako je od krađe sedam miliona dinara s računa Fonda Melanije Bugarinović, te nakita koji je ova operska diva zaveštala Novom Sadu, prošlo nekoliko godina, do danas za to niko nije pravosnažno osuđen.
Iako je od krađe sedam miliona dinara s računa Fonda Melanije Bugarinović, te nakita koji je ova operska diva zaveštala Novom Sadu, prošlo nekoliko godina, do danas za to niko nije pravosnažno osuđen.

I dok se za krađu novca sudski proces privodi kraju, u istrazi za nestanak nakita, koji je čuvan u sefovima Skupštine grada, nije napravljen nikakav pomak. U Osnovnom javnom tužilaštvu za Radio 021 kažu da su se u vezi sa krađom nakita više puta obraćali novosadskoj policiji, ali da odgovore ili nisu dobijali ili im je samo kratko rečeno da je istraga u toku. Šta je Odeljenje kriminalističke policije preduzelo u vezi sa rasvetljavanjem ovog krivičnog dela, iz novosadske policije ni nakon nekoliko nedelja čekanja Radio 021 nije dobio odgovor.

Ipak, kada je reč o nestaku 7.000.000 dinara s računa Fonda Melanije Bugarinović, rečeno nam je da su inspektori Odeljenja za privredni kriminal otkrili da je taj novac na osnovu falsifikovanog naloga za prenos završio na računu privatne firme. S tim u vezi, tadašnjem Okružnom javnom tužilaštvu podneta je krivična prijava protiv Damira B., odgovornog lica u DOO "Davidov gradnja" zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave i pranja novca, te protiv protiv Čede M. iz Studentske zadruge "Alfa" zbog prevare. Dopunom krivične prijave, obuhvaćeni su još i radnici "Erste banke", Vesna P. i Pavle Đ., te Vesna Ć., koja se sumnjiči da je kao zaposlena u Skupštini grada dužila pečat kojim je overen falsifikovani nalog za prenos.

Međutim, nakon izmene optužnice, te razdvajanja postupka protiv Čede M., Viši sud u februaru prošle godine donosi presudu kojom je Damir B. zbog zloupotrebe službenog položaja i pranja novca osuđen na tri i po godine zatvora. Prvobitno osumnjičeni radnici banke nisu završili na sudu, ali jeste blagajnica Vesna M., koja je kažnjena uslovno, što znači da će u zatvor na šest meseci otići samo ukoliko u periodu od dve godine učini slično krivično delo, dok je Vesna Ć., kao radnica Skupštine grada, oslobođena optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Više javno tužilaštvo uputilo je žalbu Apelacionom sudu, a postupak nije završen, iako je prvostepenom presudom utvrđeno da je do krađe novca, koji je vraćen Fondu, došlo još u oktobru 2006. godine. Krađa nakita iz sefova Skupštine grada zvanično je konstatovana izveštajem komisije za popis pokretne imovine iz zaostavštine Melanije Bugarinović u februaru 2008. godine. U poređenju s prethodnim iz 1988. godine, konstatovano je da nedostaju dukati, dijamanti, zlato, brilijanti i retke filatelističke zbirke.

Dodajmo da se deo pokretne imovine Melanije Bugarinović (1903-1986), koju je zaveštala Novom Sadu, čuva u Muzeju grada. Ova velika umetnica, koja je slavu domaće operske scene prenosila širom sveta, bila je prva Srpkinja koja je dobila stalni angažman u Bečkoj državnoj operi. Čuveni mecosopran i primadona beogradske i bečke opere Melanija Bugarinović, ostavila je Novom Sadu nakon smrti svoje ćerke, svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu, u cilju osnivanja fonda koji bi pomagao mladim pevačima. (Dejan Stojičić)

  • xhdl

    15.05.2012 11:31
    budžetska inspekcija!
    Moguće je da peglaju nešto što prethodna načelnica nije dobro uradila, zato su je kažu i sklonili da se malo smiri situacija, kad ono zlih ljudi na sve strane pa je kažu neko aktiviro priču o nenamenskom trošenju novca preko Gradske uprave za kulturu, a onda je jadna načelnica morala da ode čak u Radničku ulicu!
  • 15.05.2012 06:15
    @Janko - hajde da pobedimo zajedno
    KOGA da pobedimo i za KOGA da pobedimo.
    TAKAV ne postoji.
  • who

    14.05.2012 21:06
    Biće da je opet knjigovođa kriv!

    Kao i uvek kod nas, kad se negde utvrde greške, nisu krivi rukovodioci.

    Kod nas su knjigovođe i spremačice najodgovornije funkcije. Oni što su hijerarhijski iznad njih nemaju nikakvu odgovornost ali imaju pravo na veliku platu. Stidite se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija