Za zločine u "Lori" smanjena kazna na 4,5 godine zatvora

Miljenko Bajić, jedan od optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u splitskom zatvoru "Lora", nepravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora.
Miljenko Bajić, jedan od optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u splitskom zatvoru "Lora", nepravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Bajić je danas, na ponovljenom suđenju pred županijskim sudom u Splitu, proglašen krivim za smrt dvojice srpskih civila – Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, koji su bili zatvoreni u Lori u junu 1992.

U prvom sudskom postupku koji je vodio u njegovom odsustvu jer je bio u bekstvu, Bajić je osuđen na šest godina zatvora, a nakon što je uhapšen u septembru 2010. zatražio je obnovu postupka na šta je po zakonu imao pravo.

Zatvorska kazna mu je u obnovljenom postupku smanjena jer je sarađivao sa sudom i izrazio žaljenje zbog smrti dvojice pritvorenih. Nije priznao zločin i bio je uporan u tvrdnji da nije kriv za njihovu smrt. Svoje odsustvo obrazložio je rečima da se skrivao jer je želeo pošteno suđenje.

Osim Bajića, za ratni zločin nad civilima u Lori bili su optuženi i Josip Bikić, Tomislav Duić i Emilijo Bungur.

Županijski sud osudio je Bikića i Bungura na zatvorske kazne od po šest godina, a bivši komandant Vojno-istražnog centra Lora, Duić, osuđen je na osam godina zatvora.

U ponovljenim postupcima na županijskom sudu Bikiću, koji je priznao krivično delo, kazna je smanjena sa šest na četiri godine zatvora, a Bajiću danas sa šest na četiri i po godine zatvora. Bungur i Duić su još u bekstvu. Bungur je zatražio obnavljanje suđenja, ali se nije predao sudskim organima Hrvatske pa ga nije ni dobio.

Osim za mučenja i ubistva civila, sprema se proces i za mučenje i ubistva ratnih zarobljenika.

Kroz Loru je 1991. i 1992. prošlo preko 1.000 ljudi, što civila iz dalmatinskih gradova, što zarobljenika iz rata u BiH od kojih se za 60 tu gubi svaki trag.

  • Mirko

    15.05.2012 11:35
    pa kod nas se dobije vise
    i kad ubijes nekog ko te je napao ili ti provalio u stan..
    Ako se budu "dobro vladali" eto ih napolju posle 3 godine..
    Pa i za saobracajne nesrece se ide vise u zatvor, gde nije postojala ni namera ni organizacija..
    Kako je nasa drzava reagovala na to?
    Izrazavanjem podrske za EU integracije, puj, misevi
  • Пера

    15.05.2012 06:44
    Злочинци из Лоре
    Као да им је сам Павелић изрицао пресуде.Толико о њима али и о нашим реакцијама.
  • boco

    15.05.2012 06:18
    sramota !!!!
    U Srbiji za ovaka dela se dobija 20 godina i jos u prisustvu svedoka i porodica ubijenih koji su zasticeni po svim normama EU, a u Hrvatsku na sudjenje boje se da odu i svedoci, a o porodicama i da ne pricamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija