"Mogući i novi zahtevi MMF-a"

Najava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će njegova misija u septembru posetiti Beograd, ali da neće razgovarati o novom aranžmanu sa Vladom Srbije, nije dobar signal, što znači da se mogu očekivati i neki novi zahtevi, ocenili su ekonomski stručnjaci.

Najava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će njegova misija u septembru posetiti Beograd, ali da neće razgovarati o novom aranžmanu sa Vladom Srbije, nije dobar signal, što znači da se mogu očekivati i neki novi zahtevi, ocenili su ekonomski stručnjaci.

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da nije dobar signal što je MMF najavio da se prilikom boravka misije Fonda neće razgovarati o aranžmanu, ali s druge strane smatra da je MMF-u potreban još jedan međukorak između dva razgovora o tome, da bi se detaljnije upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji.

"Oni sigurno žele da postave neke nove uslove pod kojima može da se razgovara o novom aranžmanu, kao i da vide koliko i kako se ispunjavaju oni koje su već postavili", kaže Hanić, dodajući da je moguće da će tražiti neke izmene novog Zakona o NBS, što naša vlada neće dočekati nespremna.

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević smatra da najava MMF-a da se neće baviti aranžmanom, nesumnjivo predstavlja udarac za domaću politiku i upozorenje da menja kurs.

"Rekao bih da je to sa NBS jedna stvar koja zabrinjava, ali još više zabrinjava najava da će se povećavati porezi, a neće se smanjivati državna potrošnja, što je korak u pogrešnom pravcu, kao i sve najave da će država sve moguće raditi i graditi puteve, davati 'Šinvozu' poslove, graditi fabrike oružja sa Rusima...", kaže Prokopijević.

  • B

    25.08.2012 11:43
    O MMF-u i nama
    MMF je organizacija pod kontrolom bogatih koja se stara da krediti budu na vreme plaćeni - oni su međunarodni uterivači dugova koji uništavaju siromašne zemlje. Nijedna zemlja koja misli na svoju budućnost ne zove MMF, ako ne mora. Mi moramo.
    Drugo je pitanje kako smo mi dospeli dotle da se oni o nama "brinu". Ko je uništio privredu, prodao je budzašto, kreirao ekonomski ambijent pun korupcije i partokratije, maltene bukvalno rasterao investitore koji su hteli i da razvijaju neku proizvodnju? Ta garnitura je još na vlasti i sve dok su oni tu, nama će biti potreban MMF, jer oni za taj MMF rade i od njega žive.
  • anonimus

    25.08.2012 09:35
    Kniga "Prikriveni ekonomski ubica"
    od Dzona Perkinsa objasnjava dosta toga i o medjunarodnim kreditorima i o pozajmicama, a to vam ekonomisti, a ni profesori na ekonomskom nece objasniti.
  • analiza

    25.08.2012 09:20
    analiticar
    verovatno ce novi zahtev biti da ovde narod ne jede bas svakog dana vise od jednom dnevno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija