VIDEO: Sedam većih požara u Srbiji

Na teritoriji Srbije u toku je gašenje sedam većih požara, uglavnom u planinskim predelima, na Suvoboru, Tari, Zlatiboru, Crnom Vrhu, Vrškoj Čuki i u podnožju Kopaonika, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
Na teritoriji Srbije u toku je gašenje sedam većih požara, uglavnom u planinskim predelima, na Suvoboru, Tari, Zlatiboru, Crnom Vrhu, Vrškoj Čuki i u podnožju Kopaonika, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Požar na Suvoboru kod Čačka i Gornjeg Milanovca tokom noći se proširio, ali ljudi i imovina nisu bili ugroženi i nije bilo evakuacije stanovnika, navodi se u saopštenju.

U gašenju požara učestvuje avion ruskog Ministarstva za vanredne situacije tipa "beriev 200" sa 12 tona vode, a u toku dana trebalo bi da se priključi i ruski avion tipa "iljušin", koji ima rezervoar za 42 tone vode.

U gašenju požara, kojim je zahvaćeno oko 250 hektara borove i bukove šume kod sela Zaovine na Tari, učestvuje 40 vatrogasaca sa 10 vozila, a pomaže i veliki broj meštana. Taj požar tokom dana bi trebalo da bude lokalizovan.

Na vrhu Čigota na Zlatiboru sprečeno je širenje požara, koji je zahvatio oko 250 hektara borove šume i više stotina hektara pašnjaka. U gašenju učestvuje 74 vatrogasaca sa 14 vozila.

U atarima sela Crnča i Gračanica kod Ljubovije, požarom je zahvaćeno oko 200 hektara, od kojih je oko 120 hektara pod kontrolom.

Požar gasi 70 vatrogasaca sa 15 vozila, zajedno sa 50 radnika Javnog preduzeća Srbijašume i meštanima.

Kod sela Vrška Čuka, u opštini Zaječar blizu granice sa Bugarskom, gori oko 100 hektara suve trave, niskog rastinja, listopadne i četinarske šume. U gašenju učestvuje 10 vatrogasaca sa tri vozila i pripadnici granične policije.

Na Crnom Vrhu u opštini Žagubica požar je lokalizovan i trebalo bi uskoro da bude ugašen. Gorelo je oko 130 hektara niskog rastinja i bukove šume, a u gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca sa osam vozila.

Lokalizovan je i požar u selu Velika Grabovica u opštini Brus, a na toj teritoriji bilo je zapaljeno oko 250 hektara trave, pašnjaka, listopadne i četinarske šume. U gašenju učestvuje 28 vatrogasaca sa 12 vozila.

Požar izazvao ogromnu ekološku štetu

Požar na obroncima Suvobora pričinio je ogromnu štetu koja neće moći lako da se nadoknadi, a vatra će tinjati još najmanje nedelju dana, izjavio je Živomir Maričić iz šumskog gazdinstva "Golija" u Ivanjici. "Pričinjena je ogromna ekološka šteta. Posle požara su velike muke. Izgubljeno je sve što je 40 godina raslo. Ogromni su troškovi da se sve ovo iseče i ponovo pošumi", rekao je Maričić.

On je sve meštane sela na obroncima Suvobora upozorio da obrate pažnju da nepažnjom ne izazovu vatru i dodao da će biti potrebno nedelju dana da se požar potpuno ugasi. "Još sedam dana dogorevaće stari panjevi ukoliko ne padne kiša", naglasio je Maričić.

  • 27.08.2012 14:49
    Zasto kritikovati komentar od@Janko

    zar nismo imali prilike CUTI i VIDETI na delu damu poslanicu,
    je bacala kletve na sve one koji nisu po njenom gustu niti se priklonili njenom=stranackom razmisljanu

    sada je ta dama jos na vlasti
    Inace koliko takvih "zlih" komentara poput @Janka
    ima kada se u SAD

    poplave, zemljotresi, koje sve kletve se mogu procitati od MORALISTA
  • 26.08.2012 16:18
    dobices ti decko opmenu ako nastavis da provociras na ovim sajtu
  • G

    26.08.2012 13:38
    "Napisati bilo šta, potpuno nebitno koju količinu lupetanja istresti, samo da je upereno protiv Srba i Srbije". To je definicija komentara srbomrzačkog stvorenja potpisanog sa "Janko".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija