Borovčanin: Omogućiti deci besplatno bavljenje sportom

Državni sekretar Ministarstva sporta Nenad Borovčanin zatražio je da se širom Srbije omogući besplatno, odnosno bavljenje sportom bez naplate članarina.
Državni sekretar Ministarstva sporta Nenad Borovčanin zatražio je da se širom Srbije omogući besplatno, odnosno bavljenje sportom bez naplate članarina.

Borovčanin je istakao da previsoke članarine koje mnogi klubovi u Srbiji naplaćuju deci i mladima nisu prepreka onima bez novca samo da se bave sportom, već je to i ugrožavanje njihovog osnovnog prava garantovanog Zakonom o sportu po kome sport mora biti dostupan svakome.

“Ako imamo činjenicu da je danas oko million ljudi bez posla, a još toliko sa niskim primanjima, onda je jasno da oni ne mogu ni sebi ni svojoj deci da omoguće osnovno pravo na sportsku igru“, dodao je Borovčanin. On je upozorio "da nam zbog toga talenti ostaju na livadama ili blokovskim igralištima", a što je još gore, "mnogi su na ulici gde vrebaju narkomanija, alkoholizam i delikvencija".

“Zato je neophodno da svaka opština u Srbiji finansira bar pet klubova različitih sportova, u kojima bi bilo potpuno besplatno bavljenje sportom tokom cele godine za svu decu i mlade. To je investicija u zdravlje pojedinaca, njihovog karaktera, fer odnosa, tolerancije, radnih navika. To je najbolji način i najmoćnije oružje da pobedimo ulicu, ali i izgradimo društvo dobrih i normalnih ljudi“, napomenuo je Borovčanin i kao primer naveo Bogatić, malu i ne tako bogatu opštinu, koja "ulaganjem u decu i mlade, ustvari, postaje bogatija".

“Opštine i gradovi sa daleko većim budžetom mogu bez problema da slede njihov primer i da u ovim sumornim vremenima barem deci i omladini omoguće da im slobodno vreme bude zdravije i lepše“, zaključio je Borovčanin. On je danas u Bogatiću svečano otvorio prvu školu besplatnog fudbala, kao primer modela bavljenja sportom bez članarine.

  • 03.03.2014 14:21
    Naravno,tako treba,podrzavam
  • Телеп

    03.03.2014 13:49
    Ништа није бесплатно
    Никако се не могу сложити са овим предлогом, јер ништа није бесплатно, само зависи ко ће да плаћа и колико. Кошта сала, њено одржавање, свлачионице, рад тренера, спортски прегледи итд. Ако неће да плати родитељ онда ће држава или општина, а то онда значи да се уведе додатни порез тзв, "спортски порез" па ће и онај који нема децу и не жели да му се деца баве спортом морати да плаћа. Са друге стране чим је нешто под влашћу државних органа то је одмах под контролом политичара, а то онда отвара простор за разне махинације и злоупотребе. Ајде ми реци да ће неко дете које нема дебелу везу да се упише у неки такав спортски клуб?

    Директно плаћање је куд и камо поштеније и (на крају крајева јефтиније
  • Dana

    03.03.2014 12:37
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.