Svetska nedelja novca počinje sutra

"Svetska nedelja novca" (Global Money Week 2014), koja se održava od 10. do 14. marta, biće obeležena i u Srbiji.
"Svetska nedelja novca" (Global Money Week 2014), koja se održava od 10. do 14. marta, biće obeležena i u Srbiji.

"Svetsku nedelju novca", koja je pokrenuta na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine, s ciljem da finansijsko opismenjavanje približi svakom detetu, NBS će obeležiti organizovanjem "Moneture", maštovite i kreativne društvene igre o kreiranju i sprovođenju monetarne politike, i posetama izložbenom prostoru.

NBS će održati i radionice za srednjoškolce pod nazivom "Moj budžet i ja", koja ima za cilj da razvije finansijsku kulturu kod mladih i da ukaže na činjenicu da novac ne postoji samo da bi se trošio, već da može da se štedi, ulaže i donira. Savladavajući osnovne finansijske pojmove, mladi uče kako da upravljaju svojim novcem i planiraju budžet.

U okviru radionice "Dinar naš novac", namenjene osnovcima, biće predstavljen istorijat novca, istorijat dinara, zaštitne karakteristike opticajnih novčanica i rad NBS.

Radi promocije finansijske edukacije dece i omladine koju sprovodi NBS, za ovu priliku predviđen je i sastanak s profesorima srednjih škola. Na sastanku će biti predstavljena četiri priručnika: "Narodna banka Srbije - centralna banka naše zemlje", "Inflacija – uzroci i posledice", "Novac kroz istoriju - novac u Srbiji" i "Lažni novac i kako ga prepoznati".

U izložbenom prostoru NBS posetioci će moći da pogledaju osnovnu postavku "Novac na tlu Srbije", obogaćenu tematskim izložbama "Proces kovanja novca" i "Dinar naš novac".

Posetiocima će biti dostupan i video-materijal i interaktivni sadržaji, a kao suvenir dobiće imitaciju novčanice sa sopstvenim likom, navedeno je u saopštenju NBS.

  • Meeshko

    09.03.2014 12:47
    Glorifikacija
    zla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.