"Uslovi u zatvorima nisu zadovoljavajući"

Opšte uslove smeštaja u zatvorima ne možemo oceniti kao zadovoljavajuće, kaže za Danas Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana.

Opšte uslove smeštaja u zatvorima ne možemo oceniti kao zadovoljavajuće, kaže za Danas Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana.

"Najveći broj pritužbi zatvorenika odnosi se na pružanje zdravstvene zaštite. Zatvori su suočeni sa nedostatkom lekara i problemom u obezbeđivanju lekova i terapije", kaže Janković. "Lekarski pregledi po prijemu u zatvor su uglavnom paušalni, ne postoje jedinstveni protokoli, po pravilu se ne obavljaju periodični lekarski pregledi zatvorenika, niti lekari bolesne pregledaju svakodnevno. Uslovi za lečenje u stacionarima nisu zadovoljavajući", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, poseban problem je što su u redovnom zatvorskom režimu osuđeni sa teškim mentalnim poremećajima, jer, kaže on, tu ne samo da ne postoje uslovi za njihovo lečenje i tretman već je to i problem sigurnosti kako za njih, tako i za njihovo okruženje, a ujedno predstavlja i neprimeren teret za osoblje.

U zatvorima se trenutno nalazi oko 10.200 osoba, dok je broj onih koji kazne izdržavaju na alternativni način izvan zatvora - radom u javnom interesu, uslovnom osudom sa zaštitnim nadzorom - 492. Najveći broj osuđenika izdržava kaznu od tri do pet godina, dok kazne od 40 godina zatvora služi oko 70 osoba, a oko 80 između 20 i 40 godina zatvora.

  • Mala

    23.04.2014 12:49
    koga boli du*pe?
  • Ns

    23.04.2014 11:27
    Gospodine Miloše
    U Novom Sadu postoji kol centar za zakazivanje pregleda. Kod opsteg lekara ceka se od 5 do 15 dana. A posle za specijalistu pomozi boze od 7 dana do 7 godina zavisno od bolesti.
    Ovo je kao onaj vic:
    Ide politicar u zabaviste -losi uslovi... Donacija 10.000 dinara.
    Ode u skolu losi uslovi raspada se skola donacija 20.000 dinara.
    Ode u zatvor losi uslovi donacija 200.000.000 dinara. Pita ga zamenik pa zasto njima najvise.
    A Politicar -zameniku " pa sta mislis gde cemo zavrsiti ako vide nase mucke? "
  • dodo

    23.04.2014 10:07
    užas
    a inače nama poštenima koji ne idemo u zatvor uslovi života na slobodi su zadovoljavajuci? ?? zbog takvih koji subu zatvoru i onih koji tek treba u njega da idu i jeste na slobodi užas, još treba da se brinemo za zatvorenike, svinje su za brlog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija