Godinu dana zatvora za krađu testova male mature

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je danas bivšu radnicu Službenog glasnika Zoricu Matić na godinu dana zatvora zbog krađe testova za polaganje male mature u junu 2013.

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je danas prvostepenom presudom bivšu radnicu Službenog glasnika Zoricu Matić na godinu dana zatvora zbog krađe testova za polaganje male mature u junu 2013.

Željko Cvetković i Nenad Mijalković osuđeni su na uslovne kazne od šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine zbog prikrivanja tog dela. Odbrana osuđenih najavila je žalbu. "Žalićemo se. Ovo ponašanje jeste društveno neprihvatljivo, ali ne predstavlja krivično delo", rekao je branilac Zorice Matić, advokat Saša Milovančević.

Sudija Dejan Garić rekao je da je Matićevu osudio zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, dok ju je tužilaštvo teretilo za krivično delo krađa. Prema rečima sudije, zatvorska kazna Matićevoj je izrečena "ne samo za nauk njoj, već i celom društvu". On je istakao da je zbog krađe testova nastala šteta ne samo za ceo školski sistem, već i za čitavu generaciju mladih ljudi koji su se, kako je naveo, na prvom koraku ka ozbiljnom životu sreli sa sistemom koji ne funkcioniše - da se pošten rad ne isplati.

Matićeva je ranije priznala da je testove uzela, navodeći da je to učinila iz najbolje namere kako bi pomogla prijateljima čija su se deca spremala za upis u srednje škole, kao i da zauzvrat nije ni tražila, ni dobila ništa. Mijalković i Cvetković tvrdili su da testove nisu prodavali, niti podelili nekom drugom i da čak ni njihova deca nisu znala da su to pravi testovi.

Pre izricanja presude saslušan je predstavnik Službenog glasnika Zoran Balinovac, koji je rekao da "Službeni glasnik" neće isticati imovinsko-pravni zahtev. On je rekao da je Matićeva bila besprekoran radnik i da je uvek ispunjavala svoje radne obaveze. Prema njegovim rečima, "Službeni glasnik" smatra da je ona to uradila zbog pogrešno shvaćenog altruizma, a ne zbog profita.

Zbog "provaljivanja testova" rezultati polaganja male mature ove godine se nisu vrednovali za upis u srednje škole.

  • 23.04.2014 19:11
    Sudstvo
    Kako se u sudijama "probudi pravda" kad kad ih političari pritiskaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija