Jadranka Joksimović postaje glavni pregovarač sa EU?

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najverovatnije će dobiti zvanje glavnog pregovarača Srbije sa EU.
Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najverovatnije će dobiti zvanje glavnog pregovarača Srbije sa Evropskom unijom.

Prema saznanjima lista "Danas",vlada je odlučila da napravi jasnu razliku između operativne i stručne funkcije šefa pregovaračkog tima, što je Tanja Miščević, i političke funkcije glavnog pregovarača, što bi mogla da postane Jadranka Joksimović.

Joksimović nije želela ni da potvrdi ni da demantuje saznanja da će postati "politički broj jedan" u pristupnim pregovorima sa EU. Ona je, istovremeno, objasnila da funkcije glavnog pregovarača i šefa pregovaračkog tima nisu identične.

"Glavni pregovarač se pojavljuje na međuvladinim konferencijama, on je šef državne delegacije i više predstavlja političku dimenziju pregovora. Šef pregovaračkog tima predstavlja ekspertski nivo i ima pre svega tehničku ulogu", navela je Joksimović upitana da razjasni to što se u poslednje vreme pravi razlika između glavnog pregovarača i šefa pregovaračkog tima.

Na konstataciju lista da se na osnovu toga što je rekla može pretpostaviti da će ona biti glavni pregovarač, Joksimović je odgovorila da o tome u vladi još nije razgovarano.

Tokom mandata prošle vlade u javnosti se nije pravila jasna razlika između šefa pregovaračkog tima i glavnog pregovarača, pa je Tanja Miščević bila predstavljana i kao šefica pregovaračkog tima i kao glavni pregovarač.

Srpsku delegaciju su na prvoj međuvladinoj konferenciji u januaru predvodili tadašnji predsednik vlade Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, a po funkciji su u delegaciji bili tadašnji ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i Tanja Miščević.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić, je objasnila da je u javnosti i medijima došlo do terminološke konfuzije. "Međutim, u dokumentima Srbije, kojima se definiše koordinacija pristupnih pregovora sa EU, ne pominje se termin glavni pregovarač, već samo pregovarački tim, šef tog tima i šef delegacije Srbije na međuvladinim konferencijama", rekla je Bobić.

Utvrđeno je, dodala je, da će Vlada Srbije pred svaku međuvladinu konferenciju utvrđivati sastav delegacije i njenog šefa, koji može biti ili ministar za EU ili ministar spoljnih poslova ili neko drugi. To jeste politička funkcija.

Šef pregovaračkog tima je stručnjak koji vodi pregovore i ko je uvek u toj delegaciji. Odlukom vlade, pregovarački tim vodi pregovore, tako da se dosad tumačilo da je šef tog tima praktično glavni pregovarač, navela je Bobić.

  • Jadranka

    07.06.2014 13:23
    Prangijasica
    Jadrankica dobro deluje kao kandidat za neki hardcore prangija-pornic hihihiiii :)
  • Jadranko

    07.06.2014 11:23
    Seljana
    Seljana na delu....
  • gradjanin Srbije

    07.06.2014 09:10
    sta reci
    kukuuu i leleeee i strasno i jedva cekam da se probudim. Ne mogu vise!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija