Sindikat: Uvredljiva tvrdnja da zdravstvo ne radi dovoljno

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) ocenio je danas da je izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se u zdravstvu ne radi dovoljno "neprihvatljiva, netačna i uvredljiva".
Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) ocenio je danas da je izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se u zdravstvu ne radi dovoljno "neprihvatljiva, netačna i uvredljiva".

Sindikat je naveo da pune čekaonice i preduge liste čekanja "nisu znak da se ne radi i da je sve korupcija i nameštanje, već da u ovakvoj organizaciji rada nije moguće postići više".

Ministar Lončar izjavio je sinoć da se u zdravstvu "ne radi dovoljno i nisu iskorišćeni dovoljno kapaciteti i nije dobra organizacija, može da se radi i u drugoj smeni", dodajući da je sadašnje stanje izvor korupcije i da postoji ozbiljna sumnja da se to i radi.

Ističući da "zaposleni u zdravstvu Srbije rade svoj posao odgovorno i preko granica svojih mogućnosti, za plate koje su među najnižim u Evropi", sindikat je postavio pitanje "da li se radi dovoljno i dobro u Ministarstvu zdravlja, u RFZO, na mestima gde se kreira zdravstvena politika i gde se organizuje služba". "Lekari su preopterećeni ogromnim brojem pacijenata, ogromnom i sve većom administracijom", naveo je SLFS, uz ocenu da nema dovoljno lekara, sestara i opreme.

"Kako mislite da povećate obim posla, a slažem se da treba, sa istim brojem zaposlenih? Kako mislite da zaposlite nove lekare a zabranili ste nova zapošljavanja? Odakle da platite nove zaposlene kad tvrdite da nema dovoljno novca, pa nam još i smanjujete plate?", neka su od pitanja u pismu prosleđenom ministru, koje je potpisao predsednik SLFS Dragan Cvetić.

  • niko i ništa

    11.06.2014 15:07
    Lekari delimično u pravu
    Onaj ko ide često kod lekara sigurno je već revoltiran načinom na koji se zakazuju pregledi. Ali da ostavimo to na stranu... Ono što je istina je da su lekari sve više notari (zbog ogromne potrebe za evidencijom). Umesto da potroše vreme na pacijenta kvalitetno, gube dragoceno vreme upisivajući podatke i pretražujući šifarnik bolesti jer moraju da prepišu lek u skladu sa tabelom bolesti i lekova koje mogu da prepišu na osnovu dijagnoze. Ono što biva još smešnije što informacionu sistem nije jedinstven za Lekare i farmaceute... Koliko sam samo puta trošio svoje vreme, ali i tuđe objašnjavajući nečiju grešku i vraćajući se kod lekara da ispravi ili šifru dijagnoze ili da prepište dugi lek jer farmaceut neće da izda lek bez pravog opisa.
  • komentator

    11.06.2014 13:46
    samo dok ne
    krene da nas leči doktor Stefanović
  • 11.06.2014 12:55
    sami su srozali zdravstvo
    Pre dve nedelje smo čitali o hapšenju SVIH 6 GINEKOLOGA, zbog mita i korupcije. Da su tako "produktivni" u popodnevnom privatnom aranžmanu, nebi ih niko angažovao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija