Lekari u Srbiji ne uzimaju mito?

Oko 60 odsto lekara ne traži mito od pacijenata, pokazalo je istraživanje o stepenu izloženosti građana korupciji u pet zdravstvenih ustanova u Srbiji, koje su danas predstavili udruženje "Srbija u pokretu" i USAID.
Oko 60 odsto lekara ne traži mito od pacijenata, pokazalo je istraživanje o stepenu izloženosti građana korupciji u pet zdravstvenih ustanova u Srbiji, koje su danas predstavili udruženje "Srbija u pokretu" i USAID.

Istraživanje je rađeno u okviru šestomesečnog projekta "Bolnice bez korupcije", a rad lekara i stepen korupcije ocenjivali su stacionirani pacijenti u tih pet ustanova.

Predsednik udruženja "Srbija u pokretu" Predrag Stojčić kazao je da direktna izloženost pacijenata korupciji nije bitno smanjena, sa 13 na 12 odsto, odnosno za jedan odsto, što se može računati i kao statistička greška.

"Takođe, posle projekta, otvoreno traženje poklona od pacijenata smanjeno je sa 14 odsto na nulu, indirektno traženje poklona smanjeno sa 25 na 16 odsto, ali je traženje poklona preko treće osobe povećano sa 20 na 28 odsto", rekao je Stojčić.

U projektu su učestvovala 452 lekara iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu, Opšte bolnice u Vršcu, Specijalne bolnice "Merkur" u Vrnjačkoj Banji i Kliničko bolničkog centra Zemun.


  • evi

    24.06.2014 06:52
    ...
    Vazno je istaci da tih 40% cini vrh zdravstva tj.ljudi koji odlucuju, koji se pitaju. Nece nikad neki nebitni lekar uzimati, jer ionako radi posao za platu, koja mu znaci, a i posao, i nema ko da ga pokriva kad pravi gluposti. To rade sefovi i sl.umrezeni lekari i osoblje.
  • Nina

    24.06.2014 05:54
    Svedok
    Radim u zdravstvu i svedok sam da ovo istraživanje nema veze sa istinom. Samo kad pomislim da se od naših para finansiraju kojekakvi projekti nevladinih organizacija koji nemaju smisla. Nisu se čak ni raspitali koga pozivaju u Media centar na konferenciju povodom ovog projekta. Nekog ko je toliko ogrezao u kriminal i korupciju da ako ima pravde u ovoj državi mora da završi u zatvoru! Da li se vile grade ili kupuju hektari zemlje od lekarske plate???? Ma ajte molim Vas! Da naglasim - ima i poštenih lekara!
  • Boki NS

    23.06.2014 21:33
    Nemam razloga da ikoga branim...

    Često posećujem KCV, problemi odmah uočljivi sistem pukao po svim šavovima, gotovo da ga nema, pa i ovo je jedna od oblasti gde je to odmah vidljivo...
    Npr, kad idete u "prijemno" (ne Urgentno, već standardno, kod "rampe") troje zaposlenih kuca na dva računara i štampa 5 kom istovetnih duplih papira. Dvoje na računaru, jedan opsužuje "matrični" štampač (onaj što se dere).

    Gore (u KCV) kad uđete u ordinacije i sobe za preglwed, iza je paralelni hodnik za lekare, i vidite tone i tone i zidove papira, ne znam koja je nosisvost zgrade, ali ono veze sa mozgom nema.

    Ideš da izvadiš papire, da bi završili u fascikli, a svuda prokleti računari koji su umreženi, i sve što onaj dole štampa, ovaj gore već ima, ali mora da zaradi onaj što ima ugovor da snabdeva KCV obrascima, onaj što održava štampače iz '64...onaj što nabavlja (iz muzeja) indigo-trake za štampače, programer za DOS v2.0, i svrha za 189 zaposlenih...

    Sve to u stranu, nikad mi niko nije ni nagovestio MITO!

    99% su savesni ljudi, koji znaju mnogo više nego što vidim... I bube u laboratoriji, otrov za pacove pod krevetima, stolice iz Jugoalata koje su očuvane, znaju mnogo, mnogo više i ipak rade, bedno su plaćeni, i uz lepu reč pokažu i znanje i urade koliko mogu, eto još sam koliko toliko zdrav i živ...

    Nećemo ni to imati uskoro, verujte!



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija