Davinić osuđen uslovno na osam meseci zatvora

Apelacioni sud u Beogradu osudiop je nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci jer je 2005. godine Crnoj Gori nezakonito poklonio vojni brod barkasa vredan oko 50.000 dolara.
Apelacioni sud u Beogradu osudiop je nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci jer je 2005. godine Crnoj Gori nezakonito poklonio vojni brod barkasa vredan oko 50.000 dolara.

Iako je Davinić već dva puta prvostepenim presudama Višeg suda u Beogradu bio oslobođen tih optužbi, Apelacioni sud je nakon održanog pretresa, izrekao osuđujuću presudu, a oštećenu Republiku Srbiju je radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva uputio na parnicu.

U obrazloženju svoje presude objavljene na sajtu, Apelacioni sud navodi da je Davinić oglašen krivim što je 18. avgusta 2005. godine u Beogradu iskorišćavanjem službenog ovlašćenja naneo štetu Ministarstvu odbrane Državne zajednice Srbije i Crne Gore jer je odlučio da se Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno razminiranje iz Bijele ustupi bez naknade plovno sredstvo Vojske SCG – barkasa hidrografska. To plovno sredstvo je zatim 7. septembra 2005. godine predato Regionalnom centru iz Bijele, zajedno sa brojnim materijalnim sredstvima i pratećom opremom u vrednosti od oko 3.6 miliona dinara.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se između ostalog navodi da je Davinić bio svestan da stavlja van snage prethodnu donetu odluku o prodaji barkase kao viška sredstava i time pričinjava štetu budžetu savezne države kome bi bila uplaćena sredstva od ostvarene prodaje.

Davinić je tokom suđena negirao da je izvršio krivično delo, navodeći da je sve učinio u skladu sa sporazumom između Ministarstva odbrane i crnogorskog centra. On je već pravosnažno oslobođen po tri optužnice (afera Pancir, stanovi za Kobre, stan za jednog oficira), a u toku mu je suđenje za aferu "satelit".

Još jednu optužnicu protiv njega kao i njegovog tadašnjeg pomoćnika Miluna Kokanovića zbog sumnje da su u postupku prodaje viška naoružanja zloupotrebom službenog položaja 2005. godine oštetili budžet Srbije tužilaštvo je podiglo prošle godine. Tom optužnicom Daviniću se na teret stavlja da je iskorišćavanjem svog službenog položaja preduzeću "Jugoimport-Mont" iz Podgorice pribavio imovinsku korist od 1.617.686 američkih dolara i državi Srbiji u tom iznosu naneo štetu.

  • kiklop

    02.08.2014 21:24
    uslovno
    zasto uslovno??????stalno se ponavljajuy iste greske, da je neko anoniman dobio bi bezuslovo.
  • ns

    30.07.2014 13:44
    @Anonimus
    Nisi u pravu. Plene sirotinji imovinu i za 500 dinara a kamoli za 20-30.000din.
    Ma mafija uzima manji reket od ovih.
    A ove od 50.000 $ njih pustaju po sistemu 1/3 tužiocu 1/3 sudiji i neka sudija-tužioc dokaže da nije uzeo pare, ili ne znaju svoj posao.
  • 30.07.2014 12:07
    Dajte i meni 50.000$ da sedim kući 8 meseci!
    Jedva čekam! Dajte makar i za 80 meseci!

    U ovakvoj demokratiji nikako nismo svi isti!

    Da postoji pravda u ovoj karikaturi od države ovaj ne bi video slobode dok je živ! Ovako, razne tehnikalije i "tužioci" koji ne umeju da sastave optužnicu garantuju svim velikim lopovima slobodu! Mi mali, koji dugujemo 20-30.000 dinara moramo da ih menjamo za robiju po ceni 1.000 dinara dnevno. "Država" nam ne da ni toliko, a ostalo je kako se ko snađe. 50.000 kazne za poreski dug, a ovom liku uslovna!? Dobrodošli u "demokratiju"!

    Je*eš ti ovakvu demokratiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija