"Krasnij oktjabr" kupuje smederevsku železaru

Crveni oktobar (Krasnij oktjabr), jedan od najvećih ruskih proizvođača čelika, najizgledniji je kupac smederevske železare, saznaje Danas.
Crveni oktobar (Krasnij oktjabr), jedan od najvećih ruskih proizvođača čelika, najizgledniji je kupac smederevske železare, saznaje Danas.

Fabrika Crveni oktobar je deo korporacije Uralvagonzavod, koja je i ranije važila za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje posrnule srpske čeličane.

Direktor te kompanije se još u aprilu sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i tom prilikom iskazao interesovanje za srpsku čeličanu. Kao jedno od spasonosnih rešenja za ovu fabriku, predlagala se i saradnja sa Fijatom, koji bi od Železare otkupljivao čelične limove za proizvodnju automobila.

Prepreka je bila u tome što se u Smederevu ne proizvodi čelik kakav je potreban auto-industriji, zbog čega bi prethodno moralo da se investira u liniju za galvanizaciju čelika. Ipak, tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić prošle godine je tvrdio da je Fijat zainteresovan za otkup čelika za čak 500.000 automobila godišnje. Do sada, međutim, u tom poslu se nije odmaklo dalje od ideje.

Crveni oktobar nije jedini zainteresovani investitor, ali je u ovom trenutku najbliži sklapanju posla. Kompanija "Volgogradska čeličana Crveni oktobar" jedan je od najvećih proizvođača čelika za auto i avio industriju, kao i hemijska, energetska i naftna postrojenja u Rusiji. Osnovan pre 116 godina, ovaj gigant danas drži 30 odsto ruskog tržišta čelika i u 30 zemalja izvozi 900 vrsta i marki čelika.

Od kada je američki Ju-Es stil vratio smederevsku železaru Srbiji po simboličnoj ceni od jednog dolara, ova firma kontinuirano gubi novac. Ova kompanija državi godišnje pravi gubitak od čak 102 miliona evra. Država Železaru dotira i kroz budžet i kroz Fond za razvoj, ponajviše kako bi sačuvala 5.000 radnih mesta u tom preduzeću. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić nedavno je procenio da Železara svakog građanina Srbije košta oko 20 evra godišnje.

  • vreme je

    01.08.2014 09:19
    malo širi osvrt
    Ne želim da banalizujem temu gledanjem na Ruse i Amerikance! Hajde da pogledamo naše vlastodršce! TO je prava tema!
    Da malo ispravimo podatke!
    -Američki USSteel NIJE vratio fabriku po ceni od 1$, već je u samo vraćanje uračunato i , od strane "države", preuzimanje duga prema preduzeću iz istog koncerna, USSteel Košice, od preko 230 miliona. Znači nije nas koštala 1$ već 230 miliona$. A prodali smo je za 26 miliona$ da pretope sve specijalne čelike za "rashodovanu vojnu opremu" koju je SFRJ pravila vrhunski, i to je po "toj ceni" bilo nemoguće naći bilo gde na planeti! Procenite sami ko je tu sve profitirao, i nađite makar jednu američku firmu koja direktno sklapa posao gde očekuje gubitak!
    Koji žuti genije je pravio dogovor i zašto još uvek ne odgovara pitajte naprednog genija, čik ako smete!

    Hoće li neko od BOTOVA, ili možda neko sa cele 3 vijuge, da mi objasni kako i zašto se trošilo 20.400€ godišnje, odnosno 1.700€ mesečno, po zaposlenom fabrike koja ne radi? Zašto se po istoj logici ne prisile učesnici gomile neuspešnih privatizacija drugih, velikih, čak i boljih firmi? Opet zakonom uređujete da tajkuni mogu da rade šta hoće!? Kao i Zakon o radu, zar ne? Za zaista pogrešne poteze države plaćaju SVI građani, preko povećanja poreza, osiguranja, kazni za neblagovremeno plaćanje...

    Dokle više tako, narode zaostao u razvoju??? Zar se ne vidi u čijem interesu ova vlast radi???
    Zar nisu rehabilitovali Beka za Luku Beograd kao "neophodnog spasioca" železnica? Je li iko napravio presek koliko šta košta državu i koliko šta trenutno vredi? Koliko vredi Luka pretvorena u građevinsko zemljište??? Naslanja se na Beograd na vodi!!! Zar nije ista priča sa slatkim Koletom? Putevima je pripojen koridor 10, a kasnije i 11, jer moraju PO SVAKU CENU I % biti urađeni u najskorije vreme!!! Gde ide taj famozni %???
    Zar nam je mozak već toliko ispran da ovo ne vidimo???
    Zaista GLUPI narode, VREME JE!
  • Sedam

    01.08.2014 07:21
    Ne kupuje. Dobija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.