EU najviše kritikuje borbu protiv korupcije u Srbiji

Vlada Srbije nije dobro prošla u analizi Evropske komisije o stanju pravde, pravosuđa i osnovnih ljudskih prava.

Vlada Srbije nije dobro prošla u analizi Evropske komisije o stanju pravde, pravosuđa i osnovnih ljudskih prava.

Evropska komisija objavila je svoj izveštaj na osnovu sastanaka sa srpskom delegacijom koji su održani 25. i 26. septembra prošle godine, kao i 9. i 10 decembra.

Oblast koja je najviše kritikovana je borba protiv korupcije, jer "korupcija u Srbiji preovlađuje u mnogim oblastima javnog života i nastavlja da bude uzrok zabrinutosti". Preporuka Evropske komisije je da borba protiv korupcije treba da postane prioritet za Srbiju i da država proširi političku i institucionalnu borbu protiv korupcije.

Evropska komisija traži od Vlade Srbije da obezbedi punu primenu Zakona o kontroli finansiranja političkih partija i predizbornih kampanja, uključujući i "efikasne kazne" u slučajevima kada se ne podnesu izveštaji, kao i da poboljša zakonodavni i administrativni okvir za prevenciju sukoba interesa. EK u prilično obimnom poglavlju sa preporukama o borbi protiv korupcije navodi i da je potrebno naći adekvatna zakonska i institucionalna rešenja za efikasno rešavanje slučajeva nezakonitog bogaćenja.

Takođe, od Vlade Srbije se traži i da depolitizuje državnu administraciju, da ojača javnost njenog rada i integritet kroz jačanje unutrašnje kontrole i tela za reviziju, ali i da donese novi zakon o "zviždačima", odnosno o ljudima koji prijavljuju korupciju u državnoj administraciji i da preduzme "neophodne korake" za njihovu zaštitu.

Evropska komisija traži i mere za jačanje kontrole sistema za javne nabavke i praćenje njihovih efekata. Traži se i dalji napredak i primena antikorupcijskih mera u zdravstvu, oporezivanju, obrazovanju, policiji, carini i lokalnoj administraciji, ali i da nevladine organizacije budu uključene u antikorupcijski plan.

  • mary

    04.08.2014 21:32
    Sa korupcijom se u nasem drustvu stalno susrecemo. Vlada je to identifikovala kao jedan od gorucih problema i preduzima korake u vezi sa tim.
  • Neko

    04.08.2014 09:30
    Kao da to i sami nismo znali. Ali to znači i - u EU ćemo - nikad.
  • Jacovitti

    04.08.2014 08:03
    Što me zbunjujete?
    Kome ja sada da verujem?
    Naši u Vladi krekeću o uspešnosti, dele sami sebi, ne prolazne ocene, nego petice!
    A onda se pojave ovi bezveznjaci iz, bože me prosti, Evropske komisije i kažu da ne valja brdo stvari.
    Eto, da sam ja neki zaluđeni pripadnik neke vladajuće ili ine stranke (a time i ograničen), znam kome bih verovao. Ovako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.