Policija će ispitati slučaj sekte i "pravoslavnog" kampa

Policija će ispitati slučaj dece koja su sredinom jula u okviru "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa", između ostalog, vežbala pucanje iz replika automatskih pušaka.
Policija će ispitati slučaj dece koja su sredinom jula u okviru "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa", između ostalog, vežbala pucanje iz replika automatskih pušaka, rekao je direktor policije Milorad Veljović za list "Danas".

Psiholozi i predstavnici Srpske pravoslavne crkve ističu da je takozvana Srpska istinski pravoslavna crkva (SIPC) "sekta koja zloupotrebljava decu" i da bi država morala da je zabrani.

SIPC je organizovala u julu Svetolazarov pravoslavni omladinski kamp (SPOK) na Kučajskim planinama, gde su dečaci i devojčice uzrasta od sedam do 17 godina živeli u vojničkim uslovima u prirodi, učili da pucaju iz vazdušne puške, da rade sklekove, spavaju u pećinama... Za takav desetodnevni kamp su od roditelja uzimali od 30 do 50 evra za svako dete. Kamp vodi verska grupa na čijem je čelu Nemanja Stanković, bivši iskušenik u manastiru zilota, koga je episkop bački Irinej isključio iz SPC.

"Krajnje je bizarno da ta organizacija okuplja decu na hrišćanskim principima, a oblači ih u uniforme i daje im oružje. Šta će detetu oružje? Deca su žrtve, a ne učesnici rata. Ako već hoće da uče decu da pucaju, onda bi trebalo da budu streljačko udruženje. Ali osnovno je pitanje da li roditelji znaju gde su poslali svoju decu jer su oni najodgovorniji", ističe psiholog Žarko Korać.

Korać tvrdi da "Srpska istinski pravoslavna crkva" (SIPC) grubo krši prava deteta. "Srbija je potpisala Konvenciju o pravima deteta, prema kojoj maloletnici ne smeju da učestvuju ni u kakvim oružanim sukobima. Koliko sam video, na kampu su bila i deca mlađa od 10 godina. To je krivično delo. Država bi morala da zabrani tu organizaciju", izričit je Korać.

Psihoterapeutkinja Aleksandra Janković ističe da učešće u takvom kampu može da ostavi trajne posledice na decu, jer se jer se u tom uzrastu formira ličnost.

Krstonosni protejerej Milan Radovanović ističe da zna sve episkope u SPC i da nikada nije čuo za Akakija, koji se predstavlja kao episkop SIPC-a. "Sam naziv govori da je reč o raskolničkoj crkvi, jednoj vrsti sekte ili zilota. Takvi ziloti postoje u Kučajskim planinama. Očigledno im je potreban novac, čim kamp naplaćuju. To su veliki zanesenjaci, ali u najgorem smislu. SPC ne priznaje tu organizaciju i nije dala blagoslov za to. Hrišćanska ideja je ideja ljubavi, a ne ubijanja. Hrišćanski život podrazumeva razumnog, trezvenog i smirenog čoveka. Tvrdoglavosti nije mesto u crkvi", objašnjava Radovanović.

I mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije smatra da time treba da se pozabave država i policija. "Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i jevanđeljem, pa pozivam organe reda da ispitaju uslove u kojima deluje samozvana grupa koja se lažno predstavlja", poručuje vladika Porfirije.

Podsetimo, Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) zatražila je od nadležnih da reaguju zbog "Svetolazarevog Pravoslavnog omladinskog kampa" održanog u blizini Boljevca gde su deca imala vojnu obuku. AFANS je naveo da se deca na kampu deset dana u pećinama i šatorima igraju raznih srednjevekovnih rituala uz simulacijju ratovanja sa sve "kalašnjikovima", noževima i sekirama.

  • Srdjan

    05.08.2014 17:47
    mali talibani
    Talibani maleni mi smo vojska prava.......
  • prozilot

    05.08.2014 09:08
    a Ameri - ok ?
    Ne znam da li je neko narodu javio da je na pomolu neizbežni 3. Svetski Rat i da nije zgoreg da vaše dete zna kako da se brani od kojekakvih belosvetskih umobolnika i manijaka koji će ići na njega sa namerom da ga povrede i ubiju. Nekada je Boško Buha bio heroj. Izgleda da u eri idola iz turskih, španskih, indijskih serija, GRANDA, i generalno - šunda - za njega više niko i ne zna.
    Kod nas je ovo dovedeno na ivicu skandala a u ostatku sveta je to uobičajena praksa. Džon-lenonovska zamišljena vizija ružičastog ekumenski mirnog sveta je fatamorgana a ne ambicija kojoj treba težiti.
    www.blic.rs/Vesti/Svet/346165/Kozaci-21-veka-Decake-od-osam-godina-obucavaju-u-kampu-u-Ukrajini
    www.blic.rs/galerija/5/900/Vojni-kamp-za-decu-u-Juznoj-Koreji
    www.magacin.org/2014/04/14/kako-izgleda-smotra-decijih-vojnih-i-patriotskih-udruzenja-foto/
    СИБИРСКАЯ ЗАСТАВА - 2010 – 1
    www.youtube.com/watch?v=Xps9mQl-oDY
    Russian Boys Military Summer Camp
    www.youtube.com/watch?v=ysOPprpRQ8o
    www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/41817-Kako-poslati-dete-ruski-vojni-kamp.html
    AMERIČKI DEČIJI KAMP pak izgleda ovako:
    Exclusive: Inside children's boot camps
    www.youtube.com/watch?v=B9t2V8MOhCg
  • ime

    05.08.2014 07:53
    joj
    jeste,sad se ovi druidi iz SPC javljaju...a kad su blagosiljali one manijake sto su sa puskama isli da ubijaju i kolju po Bosni i Hrvatskoj onda su gledali samo da dignu kintu.Razlika izmedju sekti i ovih priznatih crkvi ne postoji.I jedni i drugi postoje da bi prodavali maglu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija