Tabaković: Inflacija pod kontrolom

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je da će sve mere NBS u narednom periodu biti usmerene u pravcu stabilizacije inflacije na niskom i održivom nivou.
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je da će sve mere NBS u narednom periodu biti usmerene u pravcu stabilizacije inflacije na niskom i održivom nivou.

Ona za Novosti kaže i da su mere koje najavljuje novi ministar finansija Dušan Vujović "ispravan redosled poteza" za uvođenje reda u javnim finansijama i njihovo postavljanje na održive osnove.

"Najlakše je zavući ruku u već plitke džepove onih koji plaćaju obaveze prema državi. Teže je, ali moguće, suzbiti sivu ekonomiju i pokazati da se varanje države ne isplati", navodi Tabaković. Dodaje da se to može učiniti pre svega donošenjem zakona o računovodstvu.

Prema njenim rečima, makroekonomska stabilizacija, odnosno zadržavanje inflacije na niskom nivou i konsolidovanje javnih finansija su najbolji način da se privredi pomogne na duže staze. Govoreći o kursu dinara, Tabaković je objasnila da su oscilacije deviznog kursa uobičajene u režimu fleksibilnog deviznog kursa, a da osnovni razlozi potiču iz međunardnog okruženja i da se tiču neizvesnosti geopolitičke situacija u vezi sa Ukrajinom i monetarne politike američkih Federalnih rezervi. Uticaji iz domaćeg okruženja, dodala je, vezani su za tempo konsolidacije javnih finansija i povećanu tražnju za devizama.

  • Voja

    08.08.2014 10:50
    Ao, Jorgovanka!
    Ti se pitaš o finansijama k'o prase kad uđe u "Neoplantu". Uzimaj te svoje pare koje nisi zaslužila, ali samo ništa ne komentariši i ne objašnjavaj nam bilo šta što je vezano za ekonomiju!!!!! Nemaš pojma ni o čemu!!!
  • Guzica

    08.08.2014 10:26
    Porez?
    A porez na imovinu u NSadu i Srbiji???????
  • 08.08.2014 10:12
    Ko stedi taj vrijedi
    Al' se ova ucackala... bolje cak i od svih kolega zamlata i ministara. Plata ozbiljna, odgovornost nula (skoro kao nasa inflacija), radno mesto iz snova. Bog da te vidi.
    Trebalo bi napraviti kasicu-prasicu sa njenim likom za sve nas ostale gradjane, pa svaki dan da ubacivamo dinar po dinar pa kad se napuni razbijes sa zadovoljstvom, prebrojis i zahvalis Jorgovanki kasici-prasici sto ti je ustedela koji dinar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.