Privatizacije po novom moguće do kraja godine

Prvo preduzeće moglo bi da se proda u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji već do kraja godine, izjavila je direktorka Centra za privatizaciju Ivana Ranković Blažević, podsećajući da je danas objavljen javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora.
Prvo preduzeće moglo bi da se proda u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji već do kraja godine, izjavila je direktorka Centra za privatizaciju Ivana Ranković Blažević, podsećajući da je danas objavljen javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora.

Poziv je na svojoj internet stranici www.priv.rs objavila Agencija za privatizaciju i odnosi se na 502 preduzeća sa zavisnim privrednim društvima.

Poziv je objavljen u domaćim medijima i Fajnenšl tajmsu. "Javni poziv traje 30 dana, do 15. septembra", rekla je Ranković Blažević, koja je precizirala da potencijalni kupci u pismu treba da navedu preduzeće za koje su zainteresovani, indikativnu cenu koju su spremni da plate za kapital i imovinu, kao i broj radnika koje bi zaposlili i investicioni program.

Ističući da je na sajtu već postavljena lista svih preduzeća, ona je podsetila da "kupci u postupku privatizacije mogu da budu sva domaća i strana pravna i fizička lica" i da je "moguće da se ova lica udružuju radi kupovine ili strateškog partnerstva". "Zakon predviđa i ko ne može da bude kupac u postupku privatizacije, a to su pre svega kupci sa kojima je u prethodnom periodu raskinut ugovor o prodaji, kao i oni koji imaju neke dospele obaveze prema subjektima privatizacije, koji su osuđivani za krivična dela koja predviđa Zakon o privatizaciji, kao i u nekim drugim slučajevima", izjavila je Ranković Blažević.

Ona je istakla da "novi zakon predviđa potpuno nove modele za privatizaciju, koji su u odnosu na prethodna zakonska rešenja značajno fleksibilniji, tako da će za svako preduzeće biti posebno određen metod i model privatizacije, u skladu sa zainteresovanim investitorima koji se budu javili na oglas". "Na listi su i preduzeća u restrukturiranju", rekla je direktorka Centra za privatizaciju i objasnila da, po novom zakonu, "restrukturiranje kao takvo više ne postoji", ali da preduzeća koja su u tom procesu do kraja maja 2015. ostaju zaštićena od prinudne naplate i prinudnog izvršenja.

"Za preduzeća koja ne budu imala zaintresovane kupce Agencija će pokretati postupak stečaja i likvidacije", rekla je ona, navodeći da se "to posebno odnosi na sva društvena preduzeća koja se ne budu privatizovala do kraja 2015. godine, kao i na ona koja ne obavljaju delatnost, nemaju zaposlene, ne prave bilanse i praktično ne učestvuju na tržištu kao pravna lica". Privatizacija se, kako je navedeno na sajtu, odnosi i na preduzeća iz delatnosti javnog informisanja i komunikacija, koja se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju. Direktorka agencije za privatizaciju Marijana Radovanović kaže da će biti odlično ako prodamo polovinu od 502 društvene i državne firme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija