Hladne učionice skratile časove

U kruševačkim školama časovi su juče skraćeni na 35 minuta jer grejanje nije radilo. Stotine Nišlija smrzavale su se zbog curenja na toplovodnoj mreži.
U kruševačkim školama časovi su juče skraćeni na 35 minuta jer grejanje nije radilo. Stotine Nišlija smrzavale su se zbog curenja na toplovodnoj mreži.

Časovi su skraćeni jer je zbog havarije, u četvrtak popodne, isključen glavni toplotni izvor u Toplani. Hladne radijatore ima 80 odsto od oko 8.000 korisnika. U Kruševcu je u petak bilo pet stepeni Celzijusa.

"Sve srednje škole su skratile časove na 35 minuta jer je u učionicama hladno. Časovi su skraćeni i u OŠ 'Jovan Popović', Specijalnoj školi 'Veselin Nikolić', a ostale imaju svoje kotlarnice", kaže načelnik Školske uprave Zoran Acković. U Šapcu grejanje radi, a gradonačelnik Nebojša Zelenović naložio je direktoru Toplane da sa direktorima škola razmotri kako da uštede.

Do havarije u Toplani je došlo zbog kamenja u glavnoj pumpi. "Kada smo otvorili deo gde su filteri, našli smo 15 kilograma kamenja. Šest pumpi je čišćeno početkom nedelje zbog peska koji je u sistem dospeo tokom letošnje rekonstrukcije toplovodne mreže i bujičnih poplava", kaže direktor Toplane Dragan Azdejković. On je za juče popodne najavio novo punjenje sistema, kao i umanjenje računa za oktobar.

Više stotina Nišlija bilo je bez grejanja zbog curenja na toplovodnoj mreži, ali i podstanica bez struje zbog duga EPS snabdevanju. "Celo leto sam plaćao grejanje 5.800 dinara, a sada su radijatori ledeni. Noću se pokrivam jorganom i ćebetom, a danju palim grejalicu, ali džabe. U sobi je 17 stepeni", kaže Nišlija Gojko Matić (73), iz zgrade u kojoj dva dana nema grejanja.

U Toplani kažu da saniraju kvarove na toplovodima u Balkanskoj i Katićevoj. Sekretar Centra za zaštitu potrošača Forum Perica Stojčev traži smenu menadžmenta Toplane i umanjenje računa. "Imali su celo leto da pripreme sistem, a ne da popravljaju kvarove kada je počela grejna sezona", kaže on.

Problemi sa grejanjem u Pomoravskom okrugu prevaziđeni su jer je dug pet područnih škola u Jagodini za gas juče plaćen. Problem dve paraćinske srednje škole, Ekonomske i Tehničke, i vrtića datira od majskih poplava i biće rešen sa obnovom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija