Antić: Bez skorog poskupljenja struje

Struja neće poskupeti do sredine 2015. godine, a do njene ekonomske cene će se doći postepeno, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.
Struja neće poskupeti do sredine 2015. godine, a do njene ekonomske cene će se doći postepeno, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Kako je naveo, do tržišne cene električne energije će se doći pre svega "u dužem nizu godina, uvažavajući pre svega ekonomsko stanje u Srbiji i platežnu moć naših građana".

"Mi sagledavamo da ljudi u Srbiji još ne žive na onom nivou na kome bismo mi želeli i da ne možemo da dižemo cenu ako to nije praćeno njihovim standardom", rekao je on za RTS i dodao da je 2014. bila jedna od retkih godina koja je protekla bez poskupljenja struje. Na pitanje zašto je gorivo kod nas pojeftinilo tek prošle sedmice, iako cena nafte u svetu pada već nekoliko meseci, Antić je odgovorio da je to, pre svega, "pitanje tržišne utakmice između prodavaca", s obzirom na to da je tržište goriva u Srbiji liberalizovano.

Govoreći o faktorima koji utiču na kretanje cene, on je podsetio da je dolar, koji je obračunska valuta za naftu, u Srbiji "ove godine porastao za 11 dinara", a samo za poslednjih mesec dana je ojačao 1,5 dinara, i da je u 2014. stupila na snagu odluka o obavezi formiranja naftnih rezervi. "Ako se na svetskom tržištu nastavi pad cena nafte treba očekivati dodatna pojeftinjenja i u Srbiji", najavio je Antić.

Što se tiče gasa, on je rekao da je snabdevanje u skladu sa ugovorom i istakao da "imamo potrebne količine gasa za stanovništvo, daljinske sisteme i privredu".

  • 01.12.2014 09:26
    Mozda bi uvazeni g. Antic mogao razmisliti o pojeftinjenju, a ne poskupljenju struje s obzirom da je cena energenata na svetskom trzistu pala oko 30% u zadnjih par meseci, a sto je mnogo veci pad nego porast cene dolara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija